Arbeidsliv

Mest utbredt blant menn

Halvparten av 66 år gamle menn mottok tidlig alderpensjon i 2015. Bare 20 prosent av kvinnene i samme aldersgruppe mottok det samme.

Publisert Sist oppdatert

Blant menn og kvinner født i 1949 – som var 63 år i 2012 og 66 år i 2015 – er kjønnsforskjellene betydelige når det gjelder mottak av yrkesinntekter og alderspensjon, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Vist i figuren under ser man at 40 prosent av mennene og 11 prosent av kvinnene mottok alderspensjon i 2012. I 2015 gjaldt dette 50 prosent av mennene og 20 prosent av kvinnene. Her mottok de fleste kvinner og menn med alderspensjon fortsatt yrkesinntekter.

(Saken fortsetter under bildet.)

Andelen kvinner med yrkesinntekter uten alderspensjon var 57 prosent i 2012 og 35 prosent i 2015. Til sammenligning var andelen menn med yrkesinntekter uten alderspensjon 41 prosent i 2012 og 24 prosent i 2015.

Flere kvinner på uføretrygd

Tallene sier likevel ingenting om hvorfor kvinner velger å ta ut pensjon senere enn menn.

En mulig forklaring kan være at færre kvinner har rett til å ta ut alderspensjon tidlig ved at de har mindre opptjening, ifølge SSB. For å ta ut tidlig alderspensjon må man ha opptjent en pensjon som minst tilsvarer minstepensjonsnivå i folketrygden det året man fyller 67 år.

En betydelig større andel av kvinnene mottar verken yrkesinntekter eller alderspensjon i disse aldersgruppene. Dette er delvis på grunn av at mange kvinner mottar avtalefestet pensjon (AFP) etter gammel modell, som de får i stedet for alderspensjon, fastslår SSB.

Samtidig mottok 40 prosent av de 66 år gamle kvinnene uføretrygd i 2015. Andelen som mottok uføretrygd blant 66 år gamle menn i 2015, var til sammenligning 27 prosent.

Menn tjener mest

Ser man på det gjennomsnittlige inntektsnivået fordelt på kjønn i 2015 fremgår det at kvinnene tjener gjennomgående mindre enn mennene.

(Saken fortsetter under bildet.)

Gjennomsnittlige yrkesinntekter er nesten helt like for menn med yrkesinntekter og alderspensjon som for menn med bare yrkesinntekter. Ser vi bort fra alderspensjon, har menn med yrkesinntekter og alderspensjon lavere samlet inntekt enn menn med yrkesinntekter uten alderspensjon.

For kvinner er yrkesinntektene høyere for de med alderspensjon enn de med kun yrkesinntekter. Ser vi bort fra alderspensjon, har kvinner med yrkesinntekter og alderspensjon likevel høyere samlet inntekt enn kvinner med yrkesinntekter uten alderspensjon.

Det er imidlertid størst inntektsvekst blant kvinner som kombinerer yrkesinntekt og alderspensjon.

Powered by Labrador CMS