Arbeidsliv

Onsdag talte Jonas Gahr Støre til LO-kongressen. Fredag fulgte de hans instruksjon, nesten til punkt å prikke.

Dilter etter Arbeiderpartiet i kampsakene

Innstillingene fra LO-kongressens redaksjonskomiteer er klare. EØS-opprørerne får nådestøtet og oljelobbyen må nøye seg med Arbeiderpartiets LoVeSe-kompromiss.

Publisert Sist oppdatert

Etter en uke med debatt forelå innstillingene til LO-kongressens redaksjonskomiteer fredag.

På forhånd var EØS, konsekvensutredning av Lofoten Vesterålen og Senja, samt sekstimersdagen flagget som hovedsakene.

Men onsdag talte Ap-leder Jonas Gahr Støre til forsamlingen, og gjorde sine synspunkter klinkende klare. Og LO lyttet.

Slår ring om EØS

I tråd med hans og LO-ledelsens ønske slår redaksjonskomiteen ring om EØS avtalen. I innstillingen følges nylig avgåtte leder Gerd Kristiansens råd om heller å bruke det eksisterende handlingsrommet i avtalen til å kjempe sine saker gjennom.

Det slås fast at «EØS-avtalen er grunnlaget for LOs faglige europapolitikk»

EØS-uttalelsen blir likevel litt skarpere i kantene.

«LO mener at den sosiale dimensjonen i det indre marked må styrkes. Å sikre minimumsregler på arbeidsrettsområdet og hindre sosial dumping må være høyt prioritert. Utviklingen har gått i motsatt retning, med angrep på eksisterende rettigheter og færre nye minimumsregler,» skriver komiteen.

I tillegg mener LO at Storbritannias utmelding av EU kan få betydelige konsekvenser for både EU og Norge.

«Norges samarbeid og handel med Storbritannia må derfor sikres gjennom nye avtaler. LO forventer at norske myndigheter utreder politiske, økonomiske, sosiale og avtalemessige konsekvenser av Storbritannias utmelding av EØS-avtalen,» skrives det.

LO om EU og EØS:

  • Kreve at norske myndigheter går imot begrensinger i retten til kollektive kampmidler, det kollektive forhandlingssystemet og retten til nasjonal lønnsdannelse.
  • Kreve at ILOs kjernekonvensjoner tas inn i Menneskerettsloven og ved konflikt går foran annen lovgivning, også lover med tilsvarende forrangsbestemmelser. Norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovsgivning må gis forrang foran EUs regler. Det må startes et arbeid for å sikre at ILOs kjernekonvensjoner tas inn i Grunnloven.
  • Delta aktivt i EFTAs konsultative komité for å fremme arbeidstakerrettigheter og den sosiale dimensjon.

Følger Ap om Lofoten-olje

Kampen om hvorvidt store områder i Lofoten, Vesterålen og Senja bør konsekvensutredes for oljeboring har også vært en sentral kampsak internt i LO. Store forbund er fundamentalt uenige på dette punktet.

Ifølge den ferske innstillingen går LO for oljefrie soner utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Uttalelsen legger seg helt på linje med Arbeiderpartiets oljekompromiss.

«LO mener at det er grunnlag for å innføre petroleumsfrie soner som ivaretar særskilte områder i Lofoten, Vesterålen og Senja. I tråd med lokale ønsker støtter LO også arbeidet med å gjøre den sørlige delen av Lofoten til nasjonalpark for å gi den unike naturen her et sterkt vern,» heter det.

Videre skriver redaksjonskomiteen at deler av Nordland 6, som allerede er åpnet for petroleumsaktivitet og har eksisterende infrastruktur lett tilgjengelig, må konsekvensutredes.

«Utredningen må avklare hvilke deler som eventuelt kan åpnes for olje- og gassvirksomhet og hvilke deler som bør unntas.»

Det er ventet at kongressen vedtar uttalelsene fredag.

Powered by Labrador CMS