Arbeidsliv

Administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO presenterer en undersøkelse om formuesskatt.

Formuesskatt viktig for bedriftseierne

Fire av fem bedriftseiere tror det vil skapes flere arbeidsplasser de nærmeste årene dersom formuesskatten på arbeidende kapital fjernes

Publisert Sist oppdatert

I en undersøkelse utført av Norstat blant 200 norske bedriftseiere og NHO-medlemmer, svarer 58 prosent at fjerning av formuesskatten på arbeidende kapital definitivt vil skape flere arbeidsplasser de neste tre til fem årene. 22 prosent sier det antageligvisvil gjøre det.

Fire av fem mener også at det helt sikkert eller sannsynligvis vil bli skapt færre arbeidsplasser om det motsatte skjer, at formuesskatten på arbeidende kapital økes. Enda flere, 90 prosent, er klar på at formuesskatten på arbeidende kapital bør fjernes.

– Undersøkelsen gir et klart uttrykk for at dette er noe bedriftseierne er svært opptatt av. Dersom man snakker med norske bedriftseiere og ikke bare om dem, så får man det bekreftet, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund i en pressemelding.

Hun viser til at bedriftslederne er opptatt av formuesskatten fordi den er:

  • Urettferdig: Må betales uansett overskudd/underskudd
  • Skjev: Særnorsk – rammer kun norske eiere
  • Kortsiktig: Hindrer gründerskap

Tappe bedriften

Eier og daglig leder Brian Sjøen i Stillasgruppen er én av dem som mener formuesskatten på arbeidende kapital bør fjernes.

– Mine verdier er stillaser og maskiner, ikke penger i banken. Dermed må jeg tappe bedriften for å betale en personlig skatt, sier eier og daglig leder i Stillasgruppen Brian Sjøen og fortsetter:

– Dette svekker gode arbeidsplasser og er konkurransesvekkende for norske eiere.

Skogen Lund mener det er på tide å fjerne seg fra en «konstruert konflikt mellom de rike og de andre, og mellom bedrifter og folk».

– Vi er alle avhengige av et skattesystem som fungerer best mulig – og som legger opp til at norske bedrifter gjør det bra, betaler skatt og skaper verdier og arbeidsplasser. Det er ikke en trussel mot, men en forutsetning for, den norske velferdsmodellen, sier Skogen Lund.

Der skoen trykker

NHO-sjefen mener det er for enkelt å spørre hvor mange arbeidsplasser som konkret har kommet ut av lettelsene i formuesskatten:

– Skatt inngår i et sammenvevd bilde. Antall arbeidsplasser påvirkes av skattenivåer og -satser, javisst. Men også av oljepris, bytteforhold med utlandet, hvilke vedlikeholds- og investeringskostnader du har og hvordan dine konkurrenter og samarbeidspartnere investerer og vokser.

– Vi kan ikke se isolert på en av disse faktorene og regne oss tilbake til antall arbeidsplasser. Men vi kan si hvilken retning hver av faktorene trekker. Og vi kan spørre dem det gjelder: bedriftene – hvor skoen trykker. Og det er det vi har gjort nå, med hjelp av Norstat, avslutter Skogen Lund.

Formuesskatten

  • Formuesskatten beregnes på grunnlag av personlig nettoformue.
  • Formuesskattesatsen er på 0,85 prosent, og alle gis et bunnfradrag på 1,4 millioner kroner.
  • Det er innført et skille i formuesskatten mellom såkalt arbeidende kapital og øvrig formue, og det innføres i år en verdifastsettelsesrabatt på 10 prosent for aksjer og driftsmidler. Prosentandelen økes til 20 prosent neste år.
  • Arbeidende kapital er maskiner, utstyr og annet som er nødvendig for å drive en bedrift.
Powered by Labrador CMS