Arbeidsliv

Slaktere og butikkslaktere fra Polen og Tyskland er blant dem som nå kan søke om å få sin utdanning godkjent i Norge. Illustrasjonsfoto.

Godkjenner flere yrkesfag fra Tyskland og Polen

Innebærer at utdanningen vurderes som likestilt med tilsvarende norsk utdanning.

Publisert Sist oppdatert

Fra og med tirsdag 16. mai vil personer med 15 ulike kvalifikasjoner fra Polen og Tyskland kunne søke om godkjenning av sin fag- og yrkesopplæring.

En godkjenning innebærer at utdanningen vurderes som likestilt med tilsvarende norsk utdanning, opplyser Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut).

Ordningen kom på plass høsten 2016. Til nå har imidlertid kun arbeidstakere med tysk eller polsk opplæring i fag- eller svennebrev som kjøttskjærer, rørlegger, betongfagarbeider, tømrer og frisør kunnet søke om å få kvalifikasjonene sine godkjent som sidestilt med en tilsvarende norsk utdanning.

De nye kvalifikasjonene som nå skal kunne godkjennes er:

  • Murer
  • Maler
  • Slakter
  • Trevaresnekker
  • Glassfagarbeider
  • Møbelsnekker
  • Møbeltapetserer
  • Butikkslakter
  • Pølsemaker
  • Industrimekaniker

Godkjenningsordningen har lenge vært etterspurt av partene i arbeidslivet, ved blant andre Fellesforbundet og Norsk Industri. OECD påpekte allerede i 2009 at Norge manglet en slik godkjenningsordning.

I tillegg har KS nylig (mai 2017) utarbeidet en rapport som blant annet konkluderer med at den teknologiske utviklingen skaper nye kompetansebehov i en rekke yrkesfag. Samtidig har regjeringen satt søkelyset på yrkesfag gjennom å gjøre det lettere å bytte fra studiespesialiserende til yrkesfag og legge ned yrkesfag som ikke etterspørres i arbeidslivet, mens Fagskolene nå blir anerkjent som høyere utdanning og får studiepoeng på lik linje som studenter ved akademiske utdanningsinstitusjoner.

– Foreløpig tar vi kun imot søknader fra Tyskland og Polen. Nå arbeider vi med neste utvidelse, som også vil omfatte utvalgte kvalifikasjoner fra de baltiske landene, sier NOKUT-direktør Terje Mørland.

Nye tall fra SSB viser at arbeidsinnvandringen, særlig fra Polen og andre øst-europeiske land, stuper, mens polakker i stadig økende grad forlater landet.

Sakkyndige

Nokut bruker sakkyndige til å foreta den faglige vurderingen av om kvalifikasjonene kan sidestilles med tilsvarende norske kvalifikasjoner.

Tre sakkyndige samarbeider om hver enkelt vurdering. De sakkyndige foreslås av de faglige rådene for fag- og yrkesopplæringen og oppnevnes av NOKUT for en periode på to år.

Siden godkjenningsordningen for fag- og yrkesopplæring ble opprettet i midten av november 2016 har Nokut har fått inn over 300 søknader.

Til nå har 130 av avvist, 34 har fått avslag og 36 har mottatt positive vedtak.

Hovedårsakene til avvisningene er ifølge Nokut at søker har «feil kvalifikasjon, kommer fra feil land eller søknadene har mangelfull dokumentasjon.»

Saksbehandlingstiden for en søknad ligger på rundt én måned. Hovedvekten av søkerne kommer fra Polen, og de fleste søker om godkjenning som rørlegger eller tømrer.

Powered by Labrador CMS