Arbeidsliv

McKinsey anbefaler Marshall-plan for bortautomatiserte arbeidstakere

Publisert Sist oppdatert

The McKinsey Global Institute advarer mot at 375 millioner arbeidstakere må lete etter noe annet å gjøre innen 2030. Situasjonen krever radikale investeringer på nivå med Marshall-planen.

Frey og Osborne

De lærde ble vettskremte i 2013 da forskerne Frey og Osborne anslå at minst en av tre og kanskje så mye som 50 prosent av dagens jobber kan forsvinne i løpet av få år som følge av automatiseringen.

Siden har de lærde vent tilbake til å strides om tallene kan være riktige. De fleste i dag mener Frey og Osborne gikk for høyt.

Mckinsey har tenkt mer på saken, og konsulentene mener nå vi kan puste lettet ut. Bare 15 prosent av timene vi legger igjen på jobben i dag, blir automatisert bort i 2030.

Til Financial Times sier partner Michael Chui at tidligere analyser var for pessimistiske, selv om problemet fortsatt er stort.

For selv om ikke annenhver jobb forsvinner, vil også mindre kutt føre til til store problemer for dagens velferdsordninger. 15 prosent færre timer utgjør om lag 400 millioner jobber, ifølge McKinsey. Og jobbtapet kan bli dobbelt så høyt hvis næringslivet digitaliserer raskere enn konsulentene har forutsatt.

Jobber hvor folk har mye med andre folk å gjøre er mindre utsatt for automatiseringen. Det samme er gartnere, rørleggere og ansatte i barnehager og på sykehjemmene.

Men flere jobber kommer til

Den nye teknologien vil også skape jobber. Ifølge McKinsey så mange som 500 til 900 millioner av dem de neste tiårene. Det vil være nok til å sikre alle en jobb i de fleste områder.

Samtidig vil ikke disse jobbene komme ramlende ned i fanget på nedbemannende fabrikkarbeidere. McKinsey mener det er behov for storstilt investering, en Marshall-plan, i kompetanse og arbeidstrening for å få folk raskt tilbake i jobb.

– Den gamle modellen hvor folk gikk på skolen de første 20 årene for så å jobbe de neste 40 til 50 årene fungerer ikke lenger. Vi må tenke på livslang læring, sier McKinsey-partner Susan Lund til CNN.

Hun peker på at omstillingen vil kreve enorme investeringer i ny infrastruktur for opplæring - både i næringslivet og i det offentlige.

Powered by Labrador CMS