Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Norske arbeidsplasser blir tryggere

Soleklar trend i arbeidsuhellstatistikken: Færre dør på jobb.

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR

Våren 2016 skjedde en av de verste helikopterulykkene i moderne norsk historie. I den såkalte Turøy-ulykken sprakk et tannhjul i helikopterets girboks. Varslingssystemene fanget det aldri opp og 13 personer mistet livet.

Dermed økte også statistikken for arbeidsuhell med dødelig utfall for 2016. Totalt døde 45 personer på jobben dette året - en økning fra året før da 40 døde på jobb.

Men historien om uhell på norske arbeidsplasser de siste tiårene handler i stor grad om at norske jobber blir tryggere.

Man kan alltids spekulere om uhell som aldri burde skjedd, men uten den tragiske hendelsen i Turøy, et uhell som kun kan beskrives som ekstremt sjeldent, Luftfarttilsynet slipper vanligvis å rapportere om flere enn ett dødsfall hvert år, så hadde 2016 blitt et spesielt rekordår - det laveste noensinne.

Fallet i dødelige ulykker på norske arbeidsplasser har skjedd på alle områder og jevnt og trutt siden tusenårskiftet. Næringer som jordbruk, skogbruk og fiske har alle blitt tryggere. Avviket har egentlig vært i transport og i byggebransjen som faller under Arbeidstilsynets myndighet.

Og i 2016 kunne nettopp Arbeidstilsynet rapportere om det laveste antallet dødsuhell på sitt område noen gang. Nedgangen siden 2000 har vært på hele 56 prosent, og siden 2013 er nedgangen på 48 prosent.

HMS er noe som tas på alvor rundt omkring på arbeidsplassene, en liten - men tragisk - oppgang i statistikken endrer ikke på at det også bidrar til å gjøre arbeidsplassene tryggere.

Powered by Labrador CMS