Arbeidsliv

VARSEL: Det var internmagasinet Uniforum som omtalte den spesielle varslingssaken som er under oppseiling ved Naturhistorisk museum på Tøyen. Museet, som også består av Botanisk hage, er en del av Universitetet i Oslo.

«Smiler oppover, hater nedover»

Direktøren ved naturhistorisk museum i Oslo har notert ned sine inntrykk av egne ansatte. Disse notatene er nå blitt en sak som toppledelsen ved Universitetet i Oslo må håndtere.

Publisert Sist oppdatert

Det var internavisen Uniforum som denne uken omtalte den spesielle varslingssaken som er under oppseiling ved Naturhistorisk museum på Tøyen. Museet, som også består av Botanisk hage, er en del av Universitetet i Oslo.

Uro rundt ny direktør

Tone Lindheim ble ansatt som ny museumsdirektør i mai 2015, etter Arne Bjørlykke, som da gikk av med pensjon.

Det har vært flere tilfeller av intern uro ved museet etter at Lindheim tiltrådte. I 2016 skrev Uniform om interne bekymringsmeldinger og om to kommunikasjonsmedarbeidere som sluttet i protest mot Lindheims lederstil. Aftenposten kunne fortelle historien om da Lindheim uttalte hvilke arkitekter hun foretrakk til et stort oppussingsprosjekt ved museet, før oppdraget i det hele tatt var sendt ut på anbud. Den saken skapte sterke reaksjoner i eiendomsavdelingen ved UiO, og Lindheim valgte å si seg inhabil i saken, ifølge Aftenposten.

Kopierte dokumenter

Saken som kom til overflaten denne uken, dreier seg om at en anonym varsler har kopiert dokumenter fra Lindheims kontor, som vedkommende i september i år har sendt til universitetsledelsen og andre nøkkelpersoner som en varslingssak.

Dokumentene det dreier seg om er notater Lindheim har gjort om sine egne ansatte, samt etter møter med universitetsledelsen.

Lindheim orienterte de ansatte om saken i et allmøte sist fredag.

Dagens Perspektiv har fått tilgang til disse dokumentene.

«Skyggearkiv»?

De kopierte notatene kan deles i to ulike kategorier. Noen handler om ansatte, mens andre er korte stikkordsmessige referater fra møter Lindheim har hatt.

Det er notatene om de ansatte som nå har skapt reaksjoner, og som skal være årsaken til at den anonyme varsleren valgte å si i fra.

I et følgebrev til saken, skriver varsleren blant annet:

«Vedlagt er kopier av utvalgte dokumenter fra direktør Tone Lindheims kontor ved Naturhistorisk museum (NHM)… … De vedlagte dokumentene er en bit av et større materiale som er oppbevart åpent og uten sikring på direktørens kontor… … Innholdet består blant annet av vurderinger av ansattes innsats og evner, noen ganger med personkarakteristikker som er negative… En stor del av museets ansatte er omtalt… … Materialet er en systematisk kartlegging. Det er et personlig skyggearkiv på utsiden av det ordinære personalarkivet».

«Produserer svært lite»

Det følgende er eksempler på hva slags notater museumsdirektøren har gjort seg om sine ansatte:

  • (Navn): «anakronisme fra 60-70 tallet».
  • (Navn): «Har ikke publisert noen ting siden xxx! (årstall).
  • (Navn): Publiserer ikke. Gidder ikke søke på forskningsrådmidler. Fått dårlig respons på undervisning.
  • (Navn): «Litt forfølgelsestanker. Litt Aspergers syndrom, lite empati for andre».
  • (Navn): «Smiler oppover, hater nedover. Produserer svært lite».
Foto KONTORET: Dette er ifølge varsleren kontoret til museumsdirektør Lindheim. Er kontorhyllene som vises her å oppfatte som et arkiv? Hver boks har en gul lapp som forteller noe om innholdet. For eksempel «Viktige samtaler» og «Personal». De tre sladdene på bildet er gjort av Dagens Perspektiv. (Foto: Anonymt).

Når det gjelder notatene om de ansatte, er de skrevet som i en kladd, men med tydelig navn og med tydelige karakteristikker.

Bilder varsleren har tatt fra kontoret viser et system med kontorhyller organisert med tradisjonelle arkivbokser som er stablet på hverandre. Hver boks har en gul lapp som forteller noe om innholdet: «Viktige samtaler», «Personal», «Møter med UiO-ledelsen» og «IDF-møter og AMU» (henviser sannsynligvis til interne drøftingsmøter og Arbeidsmiljøutvalg, red. anm.), for å nevne noe. Dette «materialet» er ifølge varsleren ikke låst inn, men står på en hylle inne på kontoret (se bilde).

I de dokumentene Dagens Perspektiv sitter på er det drøyt ti slike karakteriserende notater om ansatte. Vi vet ikke om Lindheim har lignende notater knyttet til flere ansatte, men ifølge et følgebrevet den anonyme varsleren la ved dokumentene heter det at dette er «en bit av et større materiale».

Jeg fører ikke logg over ansatte ved museet.

– Fører ikke logg

Foto NOTERT: Direktør ved Naturhistorisk museum, Tone Lindheim. (Foto: Torstein Helleve/NMH-UiO)

Overfor universitetsavisa Uniforum understreker museumsdirektøren at hun ikke fører logg over ansatte på museet.

– I mitt fravær har en ukjent person urettmessig gjennomsøkt mitt kontor og mine private skuffer og skap. Vedkommende har funnet høyst personlige, håndskrevne notater fra samtaler jeg hadde her ved museet som nyansatt direktør vel to år tilbake. De var ikke ment for noen andres øyne enn mine egne. Jeg fører ikke logg over ansatte ved museet. Disse private notatene er kopiert, sendt som varslingssak og spredd anonymt til en rekke personer, forklarer direktøren til Uniforum.

Styreleder for Naturhistorisk museum, Kristin Halvorsen, sier hun synes det er beklagelig at noen har kopiert og spredd Lindheims private notater anonymt. Halvorsen understreker at hun kjenner til saken fordi Lindheim har orientert henne om den. Styret har så langt ingen rolle i saken, opplyser Halvorsen til Uniforum.

Ledelsen ved Universitetet i Oslo vil ikke kommentere saken overfor Dagens Perspektiv.

– Vi vil ikke kommentere denne saken så lenge den er til behandling, sier universitetsledelsen via sin pressekontakt.

Innholdet i varslingen er det viktige nå

Vil følge opp

Hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved Universitetet i Oslo, Belinda Eikås Skjøstad, understreker at det nå er viktig at denne saken følges opp som en

varslingssak. Det innebærer blant annet at toppledelsen ved UiO følger opp innholdet i varslingen med museumsdirektør Lindheim, og at man ikke legger skylden på varsleren.

– Vi vil sørge for å bli oppdatert av ledelsen ved UiO om utviklingen i denne saken. Vi regner med at ledelsen er seg sitt arbeidsgiveransvar bevisst, og tar tak i dette på en skikkelig måte, sier Skjøstad. – Innholdet i varslingen er det viktige nå, sier hun.

I tillegg vil hun følge opp sine medlemmer lokalt ved Naturhistorisk museum.

– Det går mange rykter, og dette skaper uro. Vi har fått flere henvendelser fra bekymrede ansatte. Saken følges opp lokalt også, og vi vil følge opp enkeltsaker og bidra til å løse opp i disse, sier fagforeningslederen.

Powered by Labrador CMS