Arbeidsliv

Statsminister Erna Solberg, Høyre, er på valgkamp i Hordaland, her er hun på Kværners anlegg på Stord.

– Svakere vekst i sysselsettingen

Etter et solid hopp forrige måned er det igjen så godt som stillstand i sysselsettingen, ifølge ny indeks. Men samlet fortsetter oppgangen i norsk industri.

Publisert Sist oppdatert

Aktiviteten i norske industribedrifter fortsetter å øke. Ifølge temperaturmåleren Norsk PMI steg den totale indeksverdien fra 55,6 i juni til 57,3 i juli.

Alle verdier over 50 indikerer vekst i industrien. Den seneste målingen viser de høyeste verdiene siden mars 2012, ifølge indeksen fra Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (Nima) og Danske Bank.

Bred vekst

Totalindeksen er en samling av en rekke delindekser; sysselsetting, ordre, produksjon, lagre og leveringstid. For første gang siden april 2012 var alle verdiene over 50 i juli, og indikerer dermed vekst.

«Som vanlig er svarprosenten lavere i juli, noe som øker usikkerheten i tallgrunnlaget,» påpekes det i en pressemelding fra Nima.

Produksjonsindeksen steg til 59,4 i juli fra 57,5 i juni. Dette er den høyeste indeksverdien som er målt siden oktober 2007.

«Det indikerer fortsatt sterk vekst i produksjonen, trass i usikkerheten rundt juli tallene,» heter det i meldingen.

Ordreindeksen steg til 62,6 i juli fra 58,2 i juni. Det er den høyeste indeksverdien siden mars 2007.

«Det tyder på fortsatt sterk vekst i ordreinngangen,» skriver Nima.

Indeksen for leverandørenes leveringstid steg til 56,5 i juli fra 54,8 i juni.

«Indeksen trender fortsatt klart oppover etter å ha falt mot slutten av fjoråret. Lengre leveringstid henger historisk godt sammen med høyere kapasitetsutnyttelse,» heter det i meldingen.

Totalverdien er den høyeste siden mars 2012, da den var på 57,3.

Sviktende sysselsetting

Samtlige delindekser økte i juli, foruten én:

Sysselsettingsindeksen falt til 51 i juli, fra 54 i juni.

«Det indikerer noe svakere sysselsettingsvekst enn i juni,» heter det i meldingen.

I hele fjor lå denne delindeksen godt under 50, foruten i desember 2016, da den så vidt bikket over til vekst.

Starten på året har i så måte vært gledelig lesning, med vekst hver måned frem til og med april. Siden den gang har sysselsettingsindeksen gått fra jevn vekst til jojo.

Indeksen kommer kort tid etter at de seneste arbeidsmarkedstallene fra SSB og Nav ble publisert. Deres tall vitner om «puslete» men positiv utvikling i arbeidsmarkedet totalt.

Disse tallene viser forsiktig fremgang i sysselsettingen.

– Tallene fra SSB tyder på at det langvarige fallet i sysselsettingen er snudd til oppgang, uttalte Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i anledningen.

Den oppfatningen forsterkes av dagens PMI-tall.

Men, påpekte makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i en morgenrapport for DNB Markets, selv om sysselsettingen steg noe forrige måned, er den «ganske puslete og gir inntrykk av at arbeidsmarkedet er noe svakere enn de registrerte ledighetstallene tilsier».

Handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets skrev på sin side at de venter at sysselsettingen vil ta seg opp som følge av bedre vekst i norsk økonomi, men samtidig vil antakelig deltakelsesraten i yrkeslivet også stige. Dermed kan den videre nedgangen i ledighet bli beskjeden.»

Kan bevege kronekursen

Og selv om meglerhusene tradisjonelt ikke vektlegger denne indeksen fordi, som Strøm Fjære skriver i dagens morgenrapport, den «historisk har vist seg å ha mindre forklaringskraft på faktisk produksjon enn andre indikatorer for industrien», vil tallene overraske.

«Utviklingen i PMIen de siste månedene peker i likhet med industribarometeret og regionalt nettverk (som vi vektlegger mer) mot en bedring i industrien etter oljenedturen. Vi venter en marginal nedgang i indeksen i juli etter mange måneder med kraftig oppgang,» skrev hun tirsdag morgen.

Handelsbanken Capital Markets lager ikke estimater for indeksen, men Due-Andresen nevner den også i sin morgenrapport tirsdag. Hun påpeker at PMI-indeksen får en del oppmerksomhet fra internasjonale investorer og har dermed potensiale til å bevege kronekursen dersom resultatet skulle overraske.

De viser til konsensusforventningene om at PMI-indeksen skulle holde seg «så å si uendret på 55,0 i juli etter 55,1 i juni».

For øvrig viser hun til SSBs konjunkturbarometer for industrien, som «har vist seg å være en langt bedre pekepinn på faktisk utvikling i industrien.»

Disse tallene, for andre kvartal, ble publiser forrige uke.

«Her viste det seg at industribedriftenes forventninger til videre produksjonsvekst hadde tiltatt ytterligere, og industrien samlet ser nå for seg positiv produksjonsutvikling framover. Oljeleverandørene venter bedre tider som følge av en utflating av fallet i investeringene på norsk sokkel, og norsk tradisjonell industri får drahjelp fra norsk krone og økt internasjonal etterspørsel,» skriver Due-Andresen.

Powered by Labrador CMS