Arbeidsliv

Anne Turid Wikdahl, direktør for Arbeidsliv i Spekter, mener Steinar Holdens nye utvalg kan gi IA-avtalen ny giv.

Mener Holden IV-utvalget kan redde IA-avtalen

Publisert Sist oppdatert

Arbeidslivets parter møtte torsdag regjeringens representanter i Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd. Både arbeids- og sosialministeren og barne- og likestillingsministeren deltok i møtet.

I tillegg til #metoo-kampanjen og gårsdagens AFP-evaluering, var IA-avtalen diskusjonstema.

Avtalen skal revideres i 2018. Mye tyder på at det vil medføre til store endringer. Hovedsammenslutningen Virke mener IA-avtalen i sin nåværende form er nærmest ubrukelig, mens ulike handikapforbund krever fundamentale endringer etter nye rapporter om deres posisjon i arbeidsmarkedet.

Under gårsdagens møte sa arbeidsminister Anniken Hauglie at arbeidslivet ikke kan regne med at «dyre tilskuddsordninger til ulike tiltak» videreføres uten at det kan vises til god effekt av disse.

Nytt utvalg

– Dersom trepartssamarbeid skal beholde sin status og legitimitet, må også IA-avtalen utvikles og justeres i tråd med de behovene vi har, uttalte arbeidslivsdirektør Anne Turid Wikdahl i hovedsammenslutningen Spekter ifølge en pressemelding.

Hun mener det regjeringsnedsatte sysselsettingsutvalget, som skal ledes av UiO-professor Steinar Holden, vil kunne gi verdifull kunnskap om «hva som skal til for å øke sysselsettingen fremover.» I mandatet til utvalget står det at de skal vurdere «forhold og utviklingstrekk som kan gjøre det særleg krevende å inkludere særskilte grupper i arbeidslivet.»

Utredning kan ifølge Spekter berede grunnen for en utvidelse av IA-avtalen. Derfor foreslår hovedorganisasjonen at partene avventer ytterligere diskusjoner om IA-avtalens fremtid, til resultatet fra Sysselsettingsutvalgets arbeid foreligger.

– Vi vil tjene på å heve blikket. Kanskje trenger vi å utvide IA-avtalen til å bli en mobiliserings- eller sysselsettingsavtale slik at vi kan samordne tiltak og aktiviteter innenfor de ulike politikkområdene, sa Anne Turid Wikdahl.

Powered by Labrador CMS