Arbeidsliv

Blir du ufør, vil du i normalt kun sitte igjen med mellom 40 og 66 prosent av den lønnen du hadde som yrkesaktiv.

7 av 10 aner ikke hva de får utbetalt

Du risikerer å miste mer enn halve lønnen om du blir ufør.

Publisert Sist oppdatert

7 av 10 nordmenn aner ikke hva de får utbetalt hvis de blir ufør, viser ny undersøkelse.

Antallet uføre i Norge stiger, viser ferske tall fra SSB. Totalt er 337.600 mennesker ufør nå, eller 9,8 prosent av alle 18-67 åringer.

Samtidig aner de fleste av oss ikke hva man faktisk får utbetalt og har å leve for hvis vi blir ufør.

Blir du ufør, vil du normalt sitte igjen med mellom40 og 66 prosent av den lønnen du hadde som yrkesaktiv.

En ny undersøkelse utført av YouGov for Frende Forsikring viser at 7 av 10 nordmenn ikke vet dette.

– Den nye økonomiske hverdagen har trolig kommet som et sjokk for mange som er blitt ufør, sier Stein Lund, pensjonsekspert hos Frende Forsikring.

Det er naturlig nok de yngste arbeidstakerne som vet minst om hvordan økonomien vil bli etter eventuell uførhet – hele 81 prosent i alderen 81 til 29 svarer at de ikke aner hva de vil få utbetalt. Men også eldre arbeidstakere mangler kunnskap om hva som skjer dersom man skulle være så uheldig å ende som ufør, viser undersøkelsen YouGov har utført for Frende forsikring:

  • 70 % av alle i undersøkelsen vet ikke hva de får utbetalt hvis de blir ufør

  • 81 % i aldersgruppen 18 – 29 år vet ikke hva de får utbetalt hvis de blir ufør

  • 80 % i aldersgruppen 30 – 39 vet ikke hva de får utbetalt hvis de blir ufør

  • 74 % i aldersgruppen 40 – 49 vet ikke hva de får utbetalt hvis de blir ufør

  • 66 % i aldersgruppen 50 – 59 vet ikke hva de får utbetalt hvis de blir ufør

  • 64 % i aldersgruppen over 60 år vet ikke hva de får utbetalt hvis de blir ufør

Flere unge blir ufør

Foto Stein Lund i Frende forsikring.

– Andelen uføre blant de eldste faller, altså blir de eldre stadig friskere. Det har vært en langvarig trend. Selv om det er flere eldre som er ufør, tar de under 55 år kraftig innpå. Derfor øker det totale antall uføre i Norge, sier Lund, som peker på at 80 prosent av oss ville prestert bedre på jobb og vært mer lojale hvis arbeidsgiveren ga bedre ansattgoder. Det viser ifølge Lund en undersøkelse fra meglerhuset Mercer.

Fire av ti nordmenn sier i undersøkelsen til Mercer at de opplever stress rundt sin egen økonomiske situasjon. Og åtte av ti sier altså at de ville prestert bedre og vært mer lojale om arbeidsgiver hadde hatt bedre ansattgoder, deriblant bedre pensjonsavtaler, framhever Lund og Frende forsikring.

Får mellom 40 og 66 prosent av lønnen

Nå er det kanskje ikke så rart at et forsikringsselskap som selger pensjonsavtaler, gjerne ønsker å fremme sine tjenester, men Lund påpeker et faktum:

Tall fra Finans Norge viser at færre enn 1 av 5 innskuddsordninger har en tilknyttet uførepensjon.

Noe av det som rammer privatøkonomien hardest er det å bli ute av stand til å jobbe, enten som følge av sykdom eller skade.

– De fleste vil i en slik situasjon oppleve et betydelig fall i inntekten. Uten en god uførepensjon gjennom arbeidsgiver vil du som regel bare sitte igjen med mellom 40 og 66 prosent av den lønnen du hadde som yrkesaktiv, noe som tilsvarer å gå uten lønn omtrent hver andre eller hver tredje måned, sier Lund.

Det sier seg selv at for de fleste vil en slik lønnsreduksjon være dramatisk og ikke tilstrekkelig til å opprettholde dagens livsstandard, mener han.

– Med en uførepensjon kan arbeidsgiver sikre sine ansatte den dagen helsen svikter eller de blir skadet, sier Stein Lund i Frende.

En uførepensjonen trer i kraft etter at medarbeideren har vært minst 20 prosent syk i 12 måneder og varer helt frem til han eller hun blir frisk eller blir pensjonist. Hvor mye som utbetales er avhengig av lønn før sykdom og graden av arbeidsuførhet.

Powered by Labrador CMS