Arbeidsliv

Hvis for eksempel konflikter i forbindelse med Follobaneprosjektet gir en forsinkelse i arbeidet med ett år, vil det medføre en kostnad tilsvarende 211 millioner 2017-kroner. Det tilsvarer 17,6 millioner kroner i måneden, viser ny rapport.

Krangler om 2,2 milliarder hvert år

Konflikter i bygg- og anleggsbransjen koster 2,2 milliarder kroner i året. Mest bråk er det i samferdselssektoren og der byggherren er en offentlig virksomhet.

Publisert Sist oppdatert

Dette kommer fram i en rapport Samfunnsøkonomisk analyse har utarbeidet for Entreprenørforeningen bygg og anlegg (EBA).

I rapporten påpeker Samfunnsøkonomisk analyse at tallene for hele bygg og anleggsbransjen på 2,2 milliarder kroner er usikre. Deres analyse omfatter kun de største entreprenørene, som er involvert i de største byggeprosjektene der mest penger er involvert. Her er også tvistebeløpene større og tvistene flere enn for mindre entreprenører og mindre byggeprosjekter.

Kostbare tvister med offentlig byggherre

Ser vi kun på samferdselssektoren, der prosjektene som regel er store og omfattende, og der byggherren gjerne er offentlig, utgjør tvistebeløpet 1,4 milliarder kroner i året. Det viser at det er i de store prosjektene, gjerne innen samferdsel, og med offentlig byggherre, man får de fleste konfliktene – og om de største pengene.

I rapporten skriver Samfunnsøkonomisk analyse:

«Anleggsnæringen omsatte for totalt 71,2 milliarder kroner i 2015, 75,3 milliarder i 2016 og 78,8 milliarder kroner i 2017. Hvis vi legger til grunn at de syv entreprenørene vi har innhentet tall fra utgjør et representativt utvalg av den norske anleggsbransjen, innebærer det at de totale påløpte tvistekostnadene i hele anleggsnæringen utgjør 363 millioner kroner årlig.

Av disse påløper 297 millioner kroner (82 prosent) i tvister med offentlig byggherre».

Samfunnsøkonomisk analyse legger i sine analyser til grunn at en forsinkelse på ett år i et samferdselsprosjekt medfører en kostnad tilsvarende 4,5 prosent av investeringskostnaden. Det innebærer at et samferdselsprosjekt til 1 milliard kroner koster samfunnet 45 millioner kroner i løpet av det ene året. Det tilsvarer en kostnad på litt under 4 millioner kroner i måneden.

 

Størrelsen lammer

Foto Administrerende direktør i Entreprenørforeningen bygg og anlegg (EBA), Kari Sandberg.

Administrerende direktør i Entreprenørforeningen bygg og anlegg (EBA), Kari Sandberg, mener stadig større og mer kompliserte byggeprosjeter er hovedårsaken til det høye tvistenivået i annleggsbransjen.

– Større og mer komplekse kontrakter gir stor fallhøyde ved tap. Risikobildet endres og konsekvensene ved tvister blir uforutsigbare, sier Kari Sandberg.

– Manglende vilje og evne til å løse konflikter underveis, er også en del av problemet, mener hun.

Tvistesummenes størrelse «lammer» beslutningsevnen på begge sider. Dette påvirker produktiviteten negativt, sier Sandberg.

Ifølge EBA kan konfliktnivået ha store konsekvenser:

  • Ødelegger samhandlingen i prosjektene

  • Fører til lavere deltakelse i konkurranser om nye prosjekter

  • Begrenser investeringer

  • Mange tvister er (svært) omfattende bevismessig og opptar mye ressurser både hos partene selv- og for domstolene

  • Solvente selskaper kan potensielt tenktes å havne i likviditetsutfordringer som følge av de utestående fordringene, og ikke se noen annen utvei enn å slå seg konkurs.

  • Dessuten forverres situasjonen for entreprenørene ytterligere av mva.-reglene for «omtvistede krav»

EBA har tatt til orde for endringer i mva-regelverket, forteller Kari Sandberg, som understreker at det her ikke er snakk om at byggenæringen skal betale mindre merverdiavgift til staten enn før.

– Spørsmålet er «bare» på hvilket tidspunkt byggenæringen skal innberette merverdiavgift på omtvistede krav til staten, sier hun.

Entreprenører må nemlig innberette merverdiavgift selv om kravet bestrides av byggherre. Korreksjon på innberettet merverdiavgift kan først utføres når den utestående fordringen anses som endelig tapt, og det kan ta flere år.

Powered by Labrador CMS