Arbeidsliv

NEDGANG: Stadig færre får arbeidsavklaringspenger, og nedganger er særlig stor for de over 40 år.

Fortsatt færre som får arbeidsavklaringspenger

Ved utgangen av juni 2019 mottok 119.900 personer arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav. Det 3.900 færre enn i forrige kvartal.

Publisert Sist oppdatert

Tallet på mottakere av arbeidsavklaringspenger fortsetter å synke, viser ny statistikk fra Nav. I andre kvartal ble tallet på AAP-mottakere redusert med 3,2 prosent.

– I løpet av andre kvartal har vi sett en reduksjon i antall personer som mottar arbeidsavklaringspenger. Det skyldes først og fremst at det var færre nye personer som begynte å motta AAP i andre kvartal, sier arbeids og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

Ved utgangen av juni var det 3,5 prosent av befolkningen i alderen 18-66 år som mottok AAP.

Kraftig nedgang for de over 40

Ved utgangen andre kvartal var det 12.100 personer i aldersgruppen 18 til 24 som mottok AAP. Dette tilsvarer 2,6 prosent av befolkningen i denne aldersgruppen. Antallet har holdt seg stabilt hittil i 2019.

For andre aldersgrupper er antallet gått kraftig ned. I aldersgruppen 40 til 59 har det blitt 3.300 færre mottakere så langt i 2019.

Siden 1. januar 2018 er antallet mottakere av AAP redusert med 12.500 for denne aldersgruppen. Det utgjør rundt 55 prosent av den totale nedgangen i samme periode.

Innstramminger

Nedgangen i tallet på AAP-mottakere skyldes delvis at regelverket ble strammet inn 1. januar i fjor. Regelendringene innebærer at makstiden for å motta arbeidsavklaringspenger er redusert fra fire til tre år. Samtidig har det blitt langt vanskeligere å få innvilget en forlengelse av AAP-perioden.

Innstrammingene har ført til at mange AAP-mottakere har havnet på uføretrygd eller sosialhjelp.

40 prosent av de som sluttet å motta AAP i tredje kvartal 2018, var i jobb seks måneder senere. 31 prosent har fått uføretrygd, mens 17 prosent fortsatt står registrert med nedsatt arbeidsevne, viser statistikken Nav har offentliggjort i dag.

Powered by Labrador CMS