Arbeidsliv

Slik påvirker dagslys oss på arbeidsplassen

Det er høst det blir mørkere. Får medarbeiderne dine nok dagslys på jobben?

Publisert Sist oppdatert

På arbeidsplassen skal det være både dagslys og utsyn, ifølge Arbeidstilsynet.

Selv om det finnes unntak i regelverket, så omtales kravet om dagslys og utsyn som et hovedkrav i byggteknisk forskrift. På hjemmesidene sine begrunner Arbeidstilsynet kravet til dagslys og utsyn slik:

Derfor dagslys

  • Dagslys er nødvendig for å holde oss våkne, opplagte og friske. Utsyn er nødvendig for å orientere seg i omgivelsene.

  • Dagslys fremmer vekst og utvikling. Det påvirker den biologiske klokka som styrer døgnrytme, hormonsvingninger, energibalanse og en rekke kroppsfunksjoner.

  • Dagslys fremmer læring og læringsmiljø.

  • Godt dagslys om dagen gir bedre søvnkvalitet om natten.

  • Kunstig belysning kan i praksis ikke erstatte dagslys siden lysspekteret ikke greier å imitere dagslyset godt nok til å ivareta de fysiologiske behovene.

Svensk rapport

Det svenske magasinet Chef viser i en artikkel om lysforhold på arbeidsplassen til forskeren Arne Lowden ved stressforskningsinstitutet ved Stockholms universitet. Han har forfattet rapporten «Dagsljuskrav och utblick på arbetsplatsen: Effekter på hälsa och arbete», og kan peke på enda noen flere fordeler med dagslys.

Lowden konkluderer blant annet med at dagslys generelt sett har en positiv innvirkning på menneskers helse. Ifølge forskeren gjør dagslys oss mer aktive og piggere.

Dagslys gir dessuten økt velvære og gir oss større muligheter til å hente oss inn igjen når vi har behov for det.

Øyne og muskler

Per Nylén, dosent i industriell arbeidsmiljøvitenskap og avdelingsdirektør ved Arbetsmiljöverket, sier til Chef at dårlig belysning kan føre til anspenthet i øynene, og det påvirker også musklene i kroppen.

Hvis du blendes eller det er for dunkel belysning lener du deg nærmere dataskjermen og belaster kroppen feilaktig. Dette kan gi leddbesvær og spente muskler.

Ifølge Nylén har gir dagslys både større våkenhetsgrad og bedre konsentrasjonsevne.

Så – hvis du er leder med ansvar for lokaler: Se deg rundt. Hvordan står det egentlig til med lysforholdene på arbeidsplassen?

Powered by Labrador CMS