Arbeidsliv

Styreleder i TINE, Marit Haugen.

Tine kutter 400 årsverk og skal spare 1 milliard kroner

Tine nedbemanner med nær ti prosent og kutter 8-10 prosent av det norske melkevolumet.

Publisert Sist oppdatert

Styreleder Marit Haugen har ledet strategiarbeidet i Tine sammen med styret og administrasjon.

Gjennomgangen konstaterer at selskapet må bli mer konkurransekraftig. Veksten må styrkes og kostnadene må betydelig ned.

– Kombinasjonen av sterk importvekst, bortfall av jarlsbergeksport, endringer i forbruksmønstre og sterk subsidiering av konkurrenter er en alvorlig kombinasjon for norsk melkeproduksjon, konstaterer hun.

Det betyr at 8-10 prosent av det norske melkevolumet skal kuttes. Lavere produksjon og etterbetaling medfører at melkebøndene får en betydelig inntektsnedgang i 2020 og årene fremover.

– Situasjonen er alvorlig og sammensatt. Skal vi ha en bærekraftig, norsk melkeproduksjon som bidrar til verdiskaping over hele landet i fremtiden, må Tine gjøre alt for at dette inntektsfallet blir så lite som mulig, sier Haugen.

Spare 1 milliard kroner

Tine starter nå arbeidet med å effektivisere hele driften. Dette innebærer forbedringstiltak med mål om å redusere kostnadene med minimum 1 milliard kroner. Det vil også medføre nedbemanning.

– Vi må forbedre hvordan vi samhandler og bruke ressursene mer effektivt fremover. Lavere melkevolum medfører også mindre aktivitet og behov for ressurser. Derfor må vi nedbemanne med omtrent 400 årsverk fordelt på de ulike funksjonene i Tine SA innen utgangen av 2021, sier konsernsjef Gunnar Hovland.

Dette er tiltak som vil påvirke mange medarbeidere i TINE og konsernsjefen legger til at det er svært beklagelig. Han lover at samtlige medarbeidere skal bli ivaretatt på en god måte i det kommende omstillingsarbeidet.

– Vi skal samarbeide godt med tillitsvalgte slik vi har erfaring med fra slike prosesser tidligere, sier han.

Krevende endringsarbeid

Konserntillitsvalgt i TINE Gruppa, Tor Arne Johansen sier han ser at det er behov for betydelige endringer og at dette dessverre blant annet vil medføre nedbemanning.

– Det er allikevel for tidlig for å si noe om hvor stor nedbemanningen vil bli i de forskjellige konsernområdene i bedriften. Jeg har tillit til - og forventer - at ledelsen vil involvere tillitsvalgte på en skikkelig måte slik vi er vant med fra tidligere, sier Johansen

– Vi er sikre på at medarbeiderne ønsker det beste for melkebondens selskap og retter blikket fremover mot den viktige jobben som skal gjøres. Vi er overbevist om at Tines evne til stadig forbedring, sterke merkevarer og kvalitet, gir svært gode forutsetninger for å lykkes med dette krevende endringsarbeidet, avslutter Hovland.

Powered by Labrador CMS