Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Har vi lov til å permittere sykmeldte?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: I vår bedrift er vi hardt rammet av utbruddet av koronaviruset, og vi har nå satt i gang prosessen med å permittere flere ansatte. Vi lurer på hvordan vi skal forholde oss til de av våre ansatte som per dags dato 1) er sykemeldt, 2) er i foreldrepermisjon og 3) er på ferie/har planlagt ferie under permitteringsperioden. Har vi lov til å permittere disse, og hvordan må vi i så fall gå frem?

Usikker arbeidsgiver

Svar: Når det gjelder sykemeldte, ansatte på ferie eller i permisjon, vil utgangspunktet være at bedriften ikke har behov for å permittere disse fordi de for tiden ikke er en del av arbeidsstokken, og dermed heller ikke belaster lønnsbudsjettet. Men fordi man normalt ikke vet når sykemeldte kommer tilbake, og ferieavvikling vanligvis skjer over en kort periode, vil det ofte være behov for å varsle også disse gruppene om permitteringen.

Det samme gjelder ansatte i permisjon, så lenge permisjonstiden utløper en gang i løpet av permitteringsperioden. Hovedregelen for varslingsfrist for permittering er 14 dager, men det er ingenting i veien for å varsle tidligere enn dette for de det måtte gjelde.

Sykemeldte ansatte: Ansatte som er sykemeldt før permitteringen iverksettes, vil motta sykepenger fra arbeidsgiver innenfor den gjeldende arbeidsgiverperiode, og frem til permitteringen settes i kraft. Fra dette tidspunkt overtar folketrygden.

Ansatte på ferie: Ansatte som er på ferie kan varsles om at de vil bli permittert, men permitteringen kan tidligst iverksettes fra det tidspunkt ferien er over. Dette er fordi de aktuelle ansatte har opparbeidet seg rett til ferie, og skal dermed motta opparbeidede feriepenger istedenfor lønn. Arbeidsgiver har ikke anledning til å permittere seg bort fra utbetaling av opparbeidede feriepenger. Dersom ferien er forhåndsbestemt til et tidsrom under permitteringsperioden, skal ferien fortsatt kunne gjennomføres. Arbeidsgiver utbetaler i så fall feriepenger i tilknytning til ferieavviklingen.

Ansatte i permisjon: For ansatte som f.eks. er i fødselspermisjon, omsorgspermisjon eller foreldrepermisjon, er hovedregelen at disse under permisjonen vil motta stønad fra folketrygden, og ikke lønn fra arbeidsgiver. Dersom permisjonstiden utløper innenfor den permitteringsperioden bedriften har satt opp, kan det likevel være saklig grunn til å permittere disse fra dette tidspunkt.

Det kan også være tilfeller der hvor bedriften dekker den ansattes mellomlegg mellom ytelser fra folketrygden og det vedkommende skulle hatt i lønn, under permisjonen. Det kan også være tilfeller der den ansatte er ute i permisjon med lønn, f.eks. lønnede studier. Generelt må man etter vår vurdering kunne legge til grunn at arbeidsgiver ikke har fraskrevet seg adgangen til permittering også overfor slike forpliktelser, forutsatt at det er saklig grunn for å permittere. Dette vil imidlertid bero på de konkrete omstendighetene i saken, og vil dermed kreve en nærmere vurdering.

Kvale Advokatfirma

Powered by Labrador CMS