Arbeidsliv

Vi har også en nyansatt som motsetter seg å ta ut ferie da vedkommende ikke har opparbeidet feriepenger. Er det tillatt?

Kan man kreve å IKKE ta ut ferie?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: En ansatt sier hun ikke ønsker å ta ut hele ferien sin i år, men heller få feriepenger utbetalt for ikke uttatt ferie. Kan hun kreve dette?

Vi har foreslått for henne å heller overføre noe ferie fra i år til neste år. Vi har også en nyansatt som motsetter seg å ta ut ferie da hun ikke har opparbeidet feriepenger. Er det tillatt?

Svar: Ferieloven gir alle ansatte en rett og en plikt til å ta ut 25 virkedager ferie hvert ferieår. Virkedager er alle dager unntatt søndager og lovbestemte helge- eller høytidsdager.

For ansatte som fyller 60 år i ferieåret er det også en ekstraferie på seks virkedager som i tillegg er pliktig å ta ut. Det er en begrenset adgang til å avtale å ta neste års ferie på forskudd, eller å utsette årets ferie til det påfølgende ferieår.

Det er adgang til å inngå skriftlig avtale om å avvikle forskuddsferie på inntil 12 virkedager, eller å skriftlig avtale å overføre inntil 12 virkedager ferie fra i år til neste ferieår. Forskuddsferie og overføring av ferie utover dette kan ikke avtales.

Ferien må altså tas ut i feriedager. Det er ikke anledning til å få utbetalt feriepenger for ferie som ikke er avviklet. Den eneste muligheten til å få utbetalt feriepenger for enda ikke avviklet ferie, er dersom arbeidsforholdet opphører.

Når det gjelder den nyansatte som ikke har opptjent feriepenger hos dere, plikter hun bare å ta ut ferie dersom hun har opptjent fulle feriepenger hos evt. tidligere arbeidsgiver. Dersom hun ikke har hatt en tidligere jobb eller opptjent fulle feriepenger hos forrige arbeidsgiver, kan hun motsette seg å ta ut ferie i den utstrekning feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet under feriefraværet.

Det går også et skille ved om hun tiltrådte før eller etter 30. september i ferieåret. Dersom hun tiltrådte etter 30. september, plikter hun kun å ta ut seks virkedager ferie, og da også kun dersom feriepengene vil dekke lønnsbortfallet.

Arbeidsgiver har ansvaret for å påse at de ansatte avvikler ferie i tråd med ferieloven. Mange har imidlertid en femte ferieuke enten avtalt med arbeidsgiver, eller som følge av en tariffavtale. Med mindre avtalen med arbeidsgiver eller tariffavtalen sier noe annet, kan det avtales at denne ekstraferien utbetales i stedet for å tas ut som ferie.

Powered by Labrador CMS