Arbeidsliv

KREVENDE OVERGANG: Koronapandemien og den økte arbeidsledigheten har gjort overgangen til arbeidslivet mer krevende for nyutdannede. Nå har Fretex lansert et lavterskeltilbud for å bistå denne gruppen.

Fretex skal hjelpe nyutdannede å knekke jobbkoden

Fretex er Norges største arbeidsinkluderingsbedrift. Nå vil selskapet bruke sin erfaring til å hjelpe nyutdannede med å få innpass i et koronarammet arbeidsliv.

Publisert Sist oppdatert

Koronapandemien med nedstenging og strenge smitteverntiltak har skapt en vanskelig situasjon for mange studenter. Den økte arbeidsledigheten etter koronautbruddet har også gjort overgangen fra utdanning til arbeid mer utfordrende en før.

I denne situasjonen er det behov for møteplasser for dem som er nyutdannede og skal ta spranget over i arbeidslivet, mener Fretex. For å bistå denne gruppen har Fretex startet et nytt prosjekt – Fretex Jobbkoden.

– Koronasituasjonen har ført til en fordobling av ledigheten siden mars i fjor, og vi har sett at det er behov for et lavterskeltilbud for denne gruppen, sier prosjektleder Kristine Wold Andersen.

Fretex Jobbkoden vil tilby jobbsøkere en digital møteplass der de får møte andre i samme situasjon og får faglige innspill til sin egen jobbsøkingsprosess.

– Det er et gratis nasjonalt tilbud som er åpent for alle. Siden det er et digitalt tilbud, spiller det ikke noen rolle om du sitter i for eksempel Bergen eller Tromsø, sier Andersen.

Planen er at tilbudet etter hvert skal dekke alle ledige, ikke bare nyutdannede.

Vi vil ha spesiell oppmerksomhet rettet mot psykisk helse.

Psykisk helse

Det nye prosjektet er startet i samarbeid med Rådet for psykisk helse og med midler fra Stiftelsen Dam, som støtter helseprosjekter i regi av frivillige organisasjoner.

– Vi vil ha spesiell oppmerksomhet rettet mot psykisk helse. Mange jobbsøkere går lenge alene før de får hjelp, og vi vet at det å gå lenge ledig har en negativ effekt på mental helse og på annen helse, sier Andersen.

– Vi ønsker å bidra til en større grad av åpenhet rundt hvor krevende det kan være å søke jobb som nyutdannet. Samtidig vil vi legge til rette for at den enkelte kan mestre sin egen situasjon ved hjelp av nyttige strategier. Vi vil dele fagstoff og verktøy slik at jobbsøkerne får kontroll over eget liv og valg, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto JOBBKODEN: Nyutdannede skal få hjelp til å knekke jobbkoden gjennom webinarer og digitale workshops. (Foto: Damircudic/iStock)

Webinarer og workshops

Startskuddet for prosjektet gikk 1. juni med et tre timers webinar med tittelen «Nyutdannet under pandemi - hva skal du gjøre nå?»

Ut over i 2021 og i 2022 vil Fretex Jobbkoden tilby flere webinarer og digitale workshops for større og mindre grupper.

Vi vet at erfaring fra frivillig arbeid gjør at man blir mer attraktiv hos arbeidsgivere.

Store grupper vil ta for seg generelle problemstillinger, tips, triks og bevissthet rundt det å søke jobb eller gjøre seg attraktiv på arbeidsmarkedet. De mindre vil gå mer praktisk til verks og i større grad være interaktive for deltakerne, forteller Andersen.

– Mindre workshops kan for eksempel være for folk som har lyst til å fordype seg i søknadsskriving eller intervjutrening. Her kan folk utveksle erfaringer med andre som er i samme situasjon som dem selv.

Les også: Fretex på tiltakstoppen – fikk en kvart milliard fra Nav i fjor

Frivillig arbeid

Et element i det nye tilbudet er å gi informasjon om muligheter for og effekten det kan ha å engasjere seg i frivillig arbeid.

– Det er viktig å ha noe å gå til i det daglige mens man er i en jobbsøkerprosess. Og vi vet at erfaring fra frivillig arbeid gjør at man blir mer attraktiv hos arbeidsgivere, sier Andersen.

Hun påpeker at frivillig arbeid ikke behøver å innebære at man forplikter seg til et langsiktig engasjement for en bestemt organisasjon.

– Vi samarbeider med Goodify, som er en app der man kan ta på seg enkeltoppdrag. Mange tenker at frivillighet betyr at man må forplikte seg over lang tid til et visst antall timer, men mye av den frivilligheten Goodify jobber med, er enkeltoppdrag. Appen er laget for å gjøre terskelen til frivillig arbeid mye lavere, forteller Andersen.

– Vi vil også knytte til oss andre aktører som kan bidra med sin kunnskap, blant annet arbeidsgivere og frivilligheten, tilføyer hun.

Stor på arbeidsinkludering

Blant folk flest er Fretex trolig mest kjent for sitt arbeid med innsamling og salg av brukte klær. De røde Fretexboksene der man kan levere klær, og Fretexbutikkene som selger de brukte klærne, er godt kjent blant folk.

Mange vil trolig også vite at Fretex er en ideell virksomhet, som er eid av Frelsesarmeen.

Fretex driver også en svært omfattende virksomhet med å inkludere flere i arbeidslivet, og Fretex Jobbkoden føyer seg naturlig inn i selskapets virksomhet på dette feltet.

I flere år har Fretex vært den største arrangøren av arbeidsmarkedstiltak finansiert av Nav. Denne virksomheten skjer i regi av datterselskapet Fretex Jobb og Oppfølging AS, som har som formål å bidra til at mennesker med nedsatt arbeidsevne får og beholder arbeid.

Foto FOREBYGGING: – Ved å ta den kunnskapen vi har og tilby den bredt ut, kan vi kanskje forebygge at folk havner i den store gruppen som trenger arbeidsmarkedstiltak, sier Kristine Wold Andersen.

Fretex Pluss

Fretex har også et annet datterselskap – Fretex Pluss AS – som er engasjert i ulike inkluderingsprosjekter på arbeidslivsfeltet. Det er dette selskapet som står bak det nye digitale tilbudet til nyutdannede.

Fretex Pluss jobber også blant annet med prosjekter som går på karriereveileding for unge og karriereveiledning for høyt utdannede innvandrere og med innsats for lavinntektsfamilier, forteller Andersen.

Prosjektene i regi av Fretex Pluss ligger på siden av de tradisjonelle arbeidsmarkedstiltakene Fretex driver på oppdrag fra Nav. Erfaringer fra slike tiltak vil imidlertid være viktige i arbeidet med Fretex Jobbkoden, understreker prosjektlederen.

– Vi som jobber i Fretex Pluss har erfaring fra arbeidsmarkedstiltak, som teamledere eller jobbkonsulenter. Vi tar med oss denne erfaringen inn det nye prosjektet. Ved å ta den kunnskapen vi har og tilby den bredt ut, kan vi kanskje forebygge at folk havner i den store gruppen som trenger arbeidsmarkedstiltak, sier Kristine Wold Andersen.

Powered by Labrador CMS