Arbeidsliv

Hei. Jeg har nylig flytta sammen med kjæresten min. Hun har akkurat født, og kom hjem fra sykehuset i dag.

Kan jeg ta omsorgspermisjon da kjæresten min nettopp har født selv om jeg ikke er barnefaren?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Hei. Jeg har nylig flytta sammen med kjæresten min. Hun har akkurat født, og kom hjem fra sykehuset i dag.

Hun er fortsatt sliten, og på ingen måte i tilstand til å ta vare på seg selv og barnet. Jeg vil helst være hjemme å passe på, hvert fall de første dagene etter fødselen.

Jeg har vært en pliktoppfyllende ansatt i samme snekkerfirma i mange år, så regna med at sjefen skulle være forståelsesfull. Der tok jeg feil.

Han mente at siden jeg ikke er barnefaren så kunne jeg ikke ta "ferie" bare fordi kjæresten min har født. Jeg har dessuten brukt opp feriedagene mine. Det er masse å gjøre på jobben, så sjefen mente han var avhengig av meg de neste dagene.

Jeg synes likevel det er mye viktigere å ta være på kjæresten min og "vårt" barn, enn å jobbe. Finnes det noe annen måte jeg kan få fri fra jobben på enn å ta ut ferie, siden jeg ikke har flere feriedager igjen?

Svar: Spørsmålet du stiller reguleres av arbeidsmiljøloven § 12-3 om omsorgspermisjon. Her står det at barnefaren i forbindelse med fødselen har rett til to ukers permisjon for å bistå moren. Hvis foreldrene ikke bor sammen, kan retten til omsorgspermisjon utøves av en annen som bistår moren. Dette kan typisk være en samboer som ikke er barnets far.

I tilfeller hvor barnets far og barnets mor ikke bor sammen, vil det være naturlig at det er opp til moren å avgjøre hvem som skal bistå henne. Dette innebærer at kjæresten din kan velge å tildele deg omsorgsoppgaver som gir deg rett på to ukers permisjon fra jobb.

For ordens skyld opplyser vi om at det er mest vanlig i praksis at omsorgspermisjonen tas innenfor rammen av to uker før og to uker etter fødselen. Dette er fordi behovet for permisjon som regel er størst når mor er innlagt på sykehus, og den første tiden etter at hun og barnet er kommet hjem fra sykehuset.

Det kan imidlertid være mulig å forskyve perioden for omsorgspermisjon til en viss grad, dersom det er begrunnet i åpenbare hensyn til familiens vel og vel, eller dersom behovet for forskyvning skyldes forhold på arbeidsgivers side.

Selv om arbeidsgiver derfor vil kunne ha en mulighet til å påvirke tidspunktet for omsorgspermisjonen, vil du i så fall uansett ha krav på ulønnet omsorgspermisjon i to uker for å bistå mor i forbindelse med fødselen.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS