Arbeidsliv

Nav-direktør Sigrun Vågeng.

900 færre arbeidsledige i desember

– Nedgangen skyldes først og fremst en fortsatt bedring på arbeidsmarkedet i fylkene og yrkene som var rammet av nedgangstidene i oljebransjen, sier Sigrun Vågeng.

Publisert Sist oppdatert

Ved utgangen av desember var det registrert 63.500 helt arbeidsledige hos Nav. Det utgjør 2,3 prosent av arbeidsstyrken.

Bruttoledigheten, som i tillegg inkluderer arbeidssøkere som deltar på arbeidsrettede tiltak, var på 79.000 personer. Det tilsvarer 2,9 prosent av arbeidsstyrken.

Lavere ledighet enn for et år siden

Ifølge brudd- og sesongjusterte tall gikk både antall helt ledige og bruttoledigheten ned med 900 personer fra november til desember.

– Ledigheten har fortsatt å gå ned gjennom 2018, men saktere enn i fjor. Nedgangen skyldes først og fremst en fortsatt bedring på arbeidsmarkedet i fylkene og yrkene som var rammet av nedgangstidene i oljebransjen, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Andelen helt ledige har ligget relativt stabilt gjennom året, men gått ned fra 2,5 prosent av arbeidsstyrken i oktober til 2,4 prosent i november og desember, justert for sesongvariasjoner.

Andelen helt ledige og arbeidssøkere på tiltak har gått ned gjennom året fra henholdsvis 3,2 prosent i januar til 2,9 prosent i desember.

Når man justerer for bruddet i statistikken, estimerer Nav at antall helt ledige har gått ned med 5400 sammenlignet med desember i fjor.

Ledigheten har gått mest ned innen yrkesgruppene ingeniør- og ikt-fag, bygg og anlegg samt industriarbeid. Ser man på geografiske forskjeller er det på Sør- og Vestlandet at ledigheten har gått mest ned.

Høyest ledighet innen reiseliv og transport

Ved utgangen av desember var arbeidsledigheten høyest innen reiseliv og transport med 3,9 prosent av arbeidsstyrken, mens den var lavest innen undervisning med 0,7 prosent av arbeidsstyrken, fulgt av akademiske yrker med 0,8 prosent.

Østfold og Vestfold var fylkene med høyest arbeidsledighet i desember med henholdsvis 2,9 og 2,8 prosent av arbeidsstyrken. Arbeidsledigheten var lavest i Sogn og Fjordane med 1,5 prosent.

I desember ble det registrert 22.800 nye ledige stillinger på nav.no. Det var flest nye utlysninger innen helse, pleie og omsorg (4100), ingeniør- og ikt-fag (3400) samt bygg og anlegg (2600).

Antallet nye utlysninger i Navs stillingsportal har økt betraktelig. Dette skyldes blant annet at innhentingsmetodene er forbedret, samt at Nav fra mars 2017 har startet å samarbeide med ulike aktører i stillingsmarkedet.

Økningen i antall ledige stillinger kan derfor ikke tolkes som en økning i etterspørselen etter arbeidskraft alene. Basert på analyser av ulike typer stillinger anslår Nav at statistikk for tilgang ledige stillinger igjen vil være sammenliknbar med året før fra tidlig i 2019.

Powered by Labrador CMS