Ledelse

Menn dominerer fortsatt de ordinære styrene i Tyskland, også kalt styrene med makt.

Kjønnskvotering i tyske styrer gir svak effekt

Siden januar 2016 har tyske styrer vært underlagt kjønnskvotering. Nå har de første resultatene kommet inn. Kvinneandelen øker noe. Med trykk på «noe».

Publisert Sist oppdatert

I slutten av 2016 hadde andelen kvinner i tyske tilsynsstyrer (se faktaboks) gått opp med fire prosentpoeng, til 27 prosent. Det viser ny forskning fra det tyske instituttet for økonomisk forskning, DIW Berlin. Forfatterne Elke Holst og Katharina Wrohlich har fulgt tyske styrer i ti år, fra 2006 til 2016, og fulgt utviklingen i kvinnerepresentasjonen i både ordinære styrer og tilsynsstyrer.

I ordinære styrer, altså styrene med utøvende makt, er tallene uendrede, og menn dominerer fortsatt.

Topp 200

Tallet på kvinner i de ordinære styrene i Tysklands 200 beste selskaper er forholdsvis lave, og lå i slutten av 2016 på åtte prosent. Sju prosent av disse selskapene har også kvinnelig leder. Av de 100 beste selskapene finnes imidlertid ingen kvinnelige administrerende direktører.

I tilsynsstyrene har utviklingen vært bedre, med nesten 23 prosent kvinneandel. Dette også uavhengig av kvoteringsreglene.

Børsnoterte selskaper

Kvoteringen omfatter bare tilsynsstyrene, og hos børsnoterte selskaper ser man en økning i kvinneandelen, fra rundt 23 prosent til rett over 27 prosent.

De ordinære styrene ser derimot ut til å gå ganske upåvirket hen. Kvinner utgjør bare 6,5 prosent av styremedlemmer i ordinære styrer i DAX-bedrifter som er underlagt kjønnsregler for tilsynsstyrene. Dette tallet er lavere enn for de bedriftene som ikke følger reglene.

Dit men ikke lenger

Forfatterne konkluderer med at en fire prosentpoengs økning i kvinneandelen i tilsynsstyrene kan tolkes som en tidlig effekt av kvoteringen. Resultatene viser imidlertid at med en gang den lovpålagte kvinneandelen på 30 prosent nås, stopper utviklingen.

Holst og Wrohlich antar at de ordinære styrene fortsatt kommer til å se ut som en mannsbastion i mange år framover. Tyskland har innført et tiltak for lik deltakelse for kvinner og menn i ledelsesposisjoner, både i privat og offentlig sektor, der selskaper må definere mål for likestilling, men effektene har også her vært forsvinnende. Av 160 omfattede selskaper har 110 fortsatt ikke satt likestillingsmål.

– Vi trenger nye måter å tenke på. Hvis selskaper frivillig fyller flere av posisjonene på alle nivåer med kvinner, trenger vi ikke nye lover. Med nye tenkemåter kunne veien til toppen blitt like naturlig for kvinner som for menn. Men skal vi tro på statistikken, så har vi ikke begynt å tenke på nye måter ennå, og lover er derfor nødvendige, sier medforfatter Elke Holst om resultatene.

Det tyske styresystemet

I Tyskland er det to typer styrer; et ledelsesstyre, og et tilsynsstyre. Ledelsesstyret ligner på det vi i Norge kaller den daglige ledelsen. Forskjellen er at vi i Norge ofte har én person, gjerne en administrerende direktør, mens denne rollen i Tyskland blir fylt av et styre. Tilsynsstyret ligner mer på det norske styret, og sørger for at det ledelsesstyret ivaretar gode prosesser og har et langsiktig perspektiv. Fra 1. januar 2016 ble det stilt krav om at Tyske tilsynsstyrene skulle bestå av en andel på minst 30 prosent kvinner.

Kjønnskvoteringen er forbeholdt tilsynsstyrene. Ledelsesstyrene er ikke underlagt kjønnskvotering.

Powered by Labrador CMS