Annonse
Foto: Dreamstime

Lederens «forbudte» følelser

Selv om ledere kan virke udødelige har de fleste av dem følelser som resten av oss. Også vanskelige og ubehagelige følelser som utålmodighet, avsky, forelskelse og utilstrekkelighet, som kan gjøre det vanskelig å holde seg i skinnet i profesjonelle relasjoner. Det skriver psykologene Berit Mus Christensen og Maja Nørgård Jacobsen til danske Væksthus for Ledelse.

Christensen og Jacobsen går gjennom disse vanskelige følelsene, og forklarer hvordan man kan utforske og håndtere dem.

Irritasjon og sinne

Jo bedre du er i stand til å regulere irritasjons- og sinnefølelsene dine, desto bedre blir miljøet for utvikling og læring for deg og de rundt deg, skriver Christensen og Jacobsen. De mener det først og fremst er viktig at lederen lærer å kjenne igjen situasjonene der irritasjon og sinne oppstår.

  • Hvilke situasjoner resulterer ofte i irritasjon og sinne?
  • Hvordan tenker og reagerer du når det oppstår?
  • Hvor lang tid tar det før det går over?

Når du har funnet svarene på disse spørsmålene gjelder det å lære å håndtere følelsene. Tenk tilbake på en gang da du håndterte irritasjon og sinne på en lite konstruktiv måte, og lær av det. På samme måte kan du dra ut de viktigste læringspunktene fra en situasjon der du reagerte konstruktivt, skriver psykologene.

Utålmodighet

Utålmodighet kan ofte føre til forhastede og lite gjennomtenkte avgjørelser. I disse situasjonene gjør en leder lurt i å ta et steg tilbake og se saken fra et overordnet perspektiv.

Christensen og Jacobsen mener at en leder kan holde utålmodigheten i sjakk gjennom å hele tiden avstemme progresjonen i et prosjekt med det overordnede målet. Har du og dine ansatte de samme målene? Hvis ikke, hvordan skiller dine ansattes mål seg fra dine?

Der leder og ansatt har overlappende mål ligger ofte også løsningen. Finn et felles ståsted og bygg videre derfra.

Skuffelse

Skuffelse skyldes ofte forventninger som ikke innfris, skriver Christensen og Jacobsen. På samme måte som med utålmodighet kan det være lurt å avklare og samkjøre forventningene med dine ansatte, skriver de.

Finn ut hvilke forventninger du har, og om det er reelt om de ansatte kan leve opp til disse med de ressursene de har i dag. Hvis ikke kan det være lurt å justere forventningsnivået.

Tvil

Når du opplever tvil overfor en medarbeider eller lederkollega kan det ofte være en fordel å være åpen om det. Den andre parten har sannsynligvis allerede lagt merke til skepsisen din, skriver Christensen og Jacobsen.

Det å snakke om elefanten i rommet – din skepsis – er ofte forløsende for begge parter, og kan føre til at man undersøker årsaken til tvilen.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Annonse

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Annonse