Ledelse

Tonje Skinnarland blir Luftforsvarets første kvinnelige leder.

Luftforsvaret har fått sin første kvinnelige sjef

Tonje Skinnarland (49) er utnevnt til generalmajor og blir ny sjef for Luftforsvaret.

Publisert Sist oppdatert
Hun ble midlertidig beordret til stillingen i oktober i fjor da generalinspektør Per-Egil Rygg døde. Fredag ble hun utnevnt i statsråd. Skinnarland blir dermed Luftforsvarets første kvinnelige øverste sjef.

Hun har erfaring fra internasjonale operasjoner, både i NATO Kosovo Force og fra Aircraft Comannd Unit i Litauen. I tillegg har hun blant annet vært ansatt i sikkerhetspolitisk avdeling i Forsvarsdepartementet. Fra 2015 arbeidet hun med omstilling i Luftforsvaret.

– Luftforsvaret er inne i en krevende endrings- og moderniseringsfase, og Tonje Skinnarland er den rette til å lede de ansatte gjennom disse utfordringene. Hun har meget relevant og bred erfaring, og jeg er trygg på at hun vil fortsette å gjøre en solid jobb for Forsvaret og Luftforsvaret især, sier sjefen for Forsvarsstaben, generalløytnant Erik Gustavson.

Tonje Skinnarland

Har operativ erfaring fra K&V, og har blant annet tjenestegjort som K&V offiser ved LSTN Sørreisa, studieleder ved avdeling for Luftmaktstudier ved LKSK, luftoperasjonsoffiser ved Luftoperasjonssenteret/FKN, stabsoffiser Plan & policy-avdelingen ved FKN og internasjonal erfaring som SO CIMIC ved HQ/MNB/KFOR og Detco for ACU Litauen. I perioden 2003-2007 jobbet hun som stabsoffiser og prosessleder ved LKKI/TRI/LUKS, med strategi og konseptutvikling som fokusområder. I tiden august 2007 fram til august 2010 bekledde hun stillingen som sjef 130 Luftving/Mågerø.

Hun ble 1. august 2010 tilsatt som oberst i Luftforsvaret og beordret til stillingen som leder FD II-4/Krisehåndtering. Hun bekledde denne stillingen fram til september 2014, hvor hun ble midlertidig disponert i stillingen som NK FD II fram til mai 2015, med midlertidig grad som brigader. Tonje Skinnarland ble uteksaminert fra FSTS II i 2003 og hun var elev ved Sjefskurset/FHS i 2009.

Tonje Skinnarland var i perioden fra 18. mai 2015 fram til og med utgangen av mars 2016 beordret til disposisjon for GIL, hvor hun arbeidet med omstillingen i LST. Hun ble fra 1. april 2016 utnevnt til brigader i Luftforsvaret og disponert i stillingen som stabssjef i Luftforsvaret. Hun har siden 24. oktober 2016 fungert som Generalinspektør i Luftforsvaret.

Powered by Labrador CMS