Ledelse

– Økningen i hatkriminalitet og den folkelige rasismen bekymrer

Daglig leder på Det Andre Teatret Marie Ulsberg mener vi stresser alt for mye.

Publisert Sist oppdatert

Om deg som menneske

Er det noe du drømmer om å gjøre en gang?

Bygge et hus fra grunnen.

Er det en bok du har lest eller en film du har sett som har gjort et sterkt inntrykk på deg?

Mange. En film jeg har sett ofte og som er en stor favoritt er All the President’s Men. Den føles jo veldig relevant om dagen. No One Belongs Here More Than You, en novellesamling av Miranda July som er en kunstner jeg setter stor pris på. Ellers er Human av Yann Arthus-Bertrand kanskje den filmen som har gjort sterkest inntrykk på meg det siste året.

Hva gjør du i fritiden?

Akkurat nå driver jeg og bygger noen kasser til balkongen. Jeg liker å høre på musikk, eller på P2 helt til alle programmene om Tandberg kommer i reprise. Siden valget i november har jeg brukt litt for mye tid på å følge med på amerikansk politikk.

Hvor mange timer jobber du hver uke?

35-55?

Er det noe du skulle ønske du var flinkere til?

Flere ting. Jeg skulle gjerne vært bedre på rutiner. I mange prosesser er jeg ganske grundig, og opptatt av hele det komplekse bildet, og da kan jeg nok bli litt sakte. Kunne helt sikkert tatt noen litt kjappere avgjørelser innimellom.

Har du vært aktivt med i noen frivillige organisasjoner?

Jeg har jobba mye frivillig innenfor kulturfeltet, som de fleste andre som jobber med kunst. Jeg har også startet og ledet flere prosjekter som inneholder mye frivillighet. Men jeg har ikke vært medlem i noen frivillig organisasjon.

Om ledelse

Når fikk du din første lederoppgave?

Jeg lagde min første forestilling da jeg var fem år, i barnehagen. Det var vel ikke akkurat en tildelt lederoppgave, men jeg tok regi og fikk både planlegge, gjennomføre og bestemme en god del. Det likte jeg veldig godt.

Hva er mest viktig for deg som leder?

Jeg er opptatt av at folk skal trives og oppleve at jobben gir mening. Jeg liker jakten på kvalitet og at vi har fremdrift. Samarbeid er viktig, men også at folk kan jobbe selvstendig – at de har sitt eget driv.

Er makt et begrep du bruker for å beskrive ledelse?

Ja. Når man har myndighet til å bestemme over andre, så har man makt. Det er et privilegium jeg syns det er viktig å være ærlig om, og ha bevissthet rundt.

Bør en leder snakke åpent om sine svake sider?

Ja. Jeg syns man bør kunne snakke åpent om det. Ingen er gode på alt.

Bør en ha den samme lederjobben i mer enn 10 år?

10 år er lenge og jeg tror det kan være godt med utskiftninger og viktig å ikke gjøre organisasjoner for personavhengige.

Om medarbeidere

Tre stikkord som kjennetegner en god medarbeider?

Arbeidslyst, vilje til å utrette noe og passe mengde selvrefleksjon.

Er det en fordel at flest mulig av de ansatte er med i en fagforening?

Ja. Kulturfeltet er mindre organisert enn andre deler av arbeidslivet, og kunne nok med fordel ha organisert seg både bredere og smartere.

Bør ansatte få bonus hvis sjefene får det?

Ja, det syns jeg.

Er det opp til de ansatte selv å passe på at de jobber det antallet timer de skal?

I utgangspunktet ja, men som leder er det mitt ansvar å følge med. Dialog om dette og vurderinger av arbeidsmengde og ansvar er jo en naturlig del av å følge opp medarebeidere.

Om aktuelle saker

Bør vi åpne for oljeboring i Lofoten og Vesterålen?

Nei.

Bør vi bruke mindre penger på landbrukssubsidier?

Jeg syns det er viktig at landbruket og matproduksjonen har gode rammer for å levere kvalitet og variasjon. Jeg skulle ønske vi var bedre på bl.a dyrevelferd og miljøvern, og hvis det trengs subsidier og økte priser for å få det til er jeg positiv.

Bør det kuttes i pressestøtten?

I utgangspunktet ikke. Men mediene må skjerpe seg og levere bedre innhold og mindre søppel. Det er en tragedie at alle har fått det for seg at journalistikk skal være gratis, at nesten alle ser ut til å ha resignert i møte med den klikkbaserte økonomiske modellen.

Om tiden vi lever i

Er det noen utviklingstrekk som bekymrer deg?

Økningen i hatkriminalitet og den folkelige rasismen, den norske- og europeiske ansvarsfraskrivelsen i forhold til flyktninger. At vi ikke greier å gjøre mer med familievold og overgrep. At vi ikke er kommet lenger mht skjult systematisk undertrykkelse. Resignasjonen i forhold til grådighet. At vi stresser alt for mye.

Bør det være et mål å få økt gjennomsnittlig materiell levestandard i Norge?

Ikke noen gjennomsnittelig materiell økning nei, men det er ille at vi ikke greier å bli kvitt fattigdom i Norge.

Om Erna Solberg

Hva synes du om Erna Solberg som statsminister?

Hun er nok ikke min statsminister, nei. Jeg opplever henne som fraværende og unnvikende og jeg reagerte f.eks på at hun ikke ville stille opp i Dagsnytt 18 for å svare på om norske våpen brukes i krigen i Jemen. Å behandle asylsøkere strengt, uten å se det i sammenheng med norske interesser i olje og deltagelse i krig internasjonalt – at vi ikke tar tydeligere ansvar for de valgene vi tar som nasjon syns jeg er feigt.

Marie Ulsberg

Alder: 41

Bosted: Oslo

Sivilstand: Ugift

Stilling: Daglig leder på Det Andre Teatret

Utdannelse: Uferdig hovedfag i kunsthistorie ved UiO

Antall dager trim i uka: 1

Powered by Labrador CMS