Ledelse

Topptrente sjefer koblet idrettsprestasjonene sine til sin identitet som leder

Publisert Sist oppdatert

Janet Johansson ved Företagsekonomiska institutionen ved Stockholms universitet har nylig avlagt en doktoravhandling der hun har sett på koblingen mellom livsstilsadferd, som å drive idrett på svært høyt nivå, og utvikling av selvfølelse i rollen som leder. En tydelig konklusjon er at lederne aktivt kobler det de gjør i privatlivet til sin identitet som leder.

I studien sin har hun intervjuet en gruppe svært veltrente svenske toppsjefer, og det viste seg at de veltrente sjefene tok med seg idrettens verden inn i sitt syn på idealbildet av en leder.

«Slik skaper toppsjefer som er ekstremt godt trent også et idealisert bilde av seg selv som atletiske ledere», påpeker Johansson i en pressemelding på hjemmesidene til Stockholms universitet.

Og idealet handler ikke bare om hvordan lederne ser på seg selv, det påvirker også sjefenes syn på samfunnets og organisasjonens verdier.

Kan stenge folk ute

«Dette idealet påvirker selv bedriftskulturen», fastslår Johansson i pressemeldingen.

«De sporty sjefene bedømmer ikke bare seg selv ut fra disse idealene, de bedømmer også de andre. De vil, av velvilje, gjerne påvirke alle andre til å bli like sunne og aktive som de selv er. Men de initierer på denne måten også en utvalgsprosess som potensielt kan lede til at visse mennesker opphøyes, mens andre stenges ute.»

Janet Johanson har intervjuet i alt 24 bedriftsledere. For fem av disse har Johansson gjennomført en dybdeanalyse. Det de har til felles, er at de aktivt kobler den delen av sin egen livshistorie som handler om idrett til den historien de forteller om nødvendige og ideelle lederegenskaper. Sjefene brukte ulike utholdenhetsidretter som indikasjon på viktige typer kompetanse de mener man trenger som leder.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS