Ledelse

Real Madrid-kaptein Sergio Ramos (til høyre) fronter spillernes klare ønsker om hvem de ønsker som ny trener. Til venstre: Marcelo.

– Kulturrevolusjon i Real Madrid

Julen Lopetegui ble ingen suksess i verdens beste fotballklubb. I jakten på hans etterfølger velger spillerne å sette ned foten for enkelte trenere. – Modent og revolusjonerende innen medvirkning, sier lederrådgiver.

Publisert Sist oppdatert

Etter en rekke svake resultater, og et sviende 5-1-tap mot erkerival Barcelona, ble Julen Lopetegui raskt vist døren på Santiago Bernabeu. Nå hevder den spanske avisen Sport at spillerne har hatt en avstemning om hvilken trener de vil ha som hans erstatter. Forslaget om tidligere Chelsea-trener Antonio Conte ble bryskt avvist av spillerne, representert ved kaptein Sergio Ramos.

– Respekt er noe man må gjøre seg fortjent til å få, og ikke noe man kan bli pålagt, svarte Ramos kontant, da Contes navn ble trukket frem i et intervju med avisen.

Laget som har vunnet fire av de fem siste Champions League-finalene har opplevd trøbbel etter at stjernespiller Cristiano Ronaldo gikk til Juventus og trener Zinedine Zidane sluttet. Nå har treneren for rekruttlaget Castilla, Santiago Solari, tatt over på midlertidig basis. Zidane gikk også veien fra rekruttlaget til A-laget.

– Modent

Lederrådgiver og tidligere idrettsleder, Jørn Bue Olsen, er imponert over medvirkningsønsket til Real Madrid-spillerne. Han mener spillernes holdning viser en ny form for medarbeiderskap innen fotballen, som tidligere har vært preget av autoritære holdninger på kontinentet.

– Dette er veldig modent sagt av kaptein Ramos. Jeg ser på dette som en holdnings- og kulturrevolusjon. Spillerne har vært vant med en autoritær styringsform. Det kan jo fungere så lenge det aksepteres av spillerne, og kulturen ligger til rette for det. I enkelte tilfeller kan det også være til det beste for laget. Men her ser vi noe nytt i fotballen innen medvirkning, medarbeiderskap og involvering, sier han.

Foto Lederrådgiver og tidligere idrettsleder Jørn Bue Olsen mener spillerne i Real Madrid viser frem en kulturrevolusjon når det gjelder holdninger og medvirkning. Foto: Privat.

Bue Olsen mener at den nordiske tilnærmingen til ledelse aldri ville fungert i en storklubb som Real Madrid tidligere. Det er for mange penger i omløp, for stor interesse for klubben og med verdens øyne på seg forventes det rask suksess av en trener.

– Det har skjedd en utvikling hos spillerne. Vi ser at de forventer medvirkning. Ledelsen er uklok dersom den ikke lytter til spillernes råd. I tilsvarende tilfeller her hjemme har vi sett at spillernes råd har blitt totalt ignorert. Jeg tenker på Rosenborg, styreleder Ivar Koteng og spillerne, som ikke ville sparke Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun. Nå ender styreleders ledelse med rettsak i Trondheim. Ikke akkurat god ledelse, utdyper han.

Uformelle ledere

– Hvor går grensen for hvor mye makt spillerne kan ha? Dette er jo verdens største stjerner. Hva skjer med styrelederens autoritet, når spillerne legger ned veto mot forslag til nye trenere?

– Her finnes det en rekke uformelle ledere. Mange av stjernene har stor atferdspåvirkning. De har uformell makt, og drar med seg andre. Ledelsen må være bevisst på at dette påvirker effektiviteten, både på og utenfor banen. Det har skjedd noe med kulturen i Real Madrid. Det vil være dårlig ledelse av styreleder ikke å ta med det i sin ledelse. Et element av situasjonsbestemt ledelse må med her, sier Bue Olsen.

Han trekker frem Start-trener Kjetil Rekdal som et eksempel på en trener som har forandret seg fra autoritær til mer medbestemmelsesorientert. Da Rekdal kom fra trenerjobb i tyske Kaiserslautern til Vålerenga hadde han med tysk autoritet i sekken, i tillegg til sin egen, lite diplomatiske lederstil.

– Rekdal bar preg av å være en autoritær leder av tysk skole i begynnelsen, men oppnådde resultater med det da Vålerenga ble seriemester. Men det fungerte bare en stund. I dag har han selv erkjent at han har en mer medarbeiderorientert lederstil, som per i dag ser ut til å berge Start fra nedrykk. Ofte ser vi at en trener som har meritter vinner spillernes respekt i begynnelsen. Men merittene er ikke nok til å skape motivasjon og utvikling over tid. Sekken kan bli full av frustrasjon blant spillerne som også må vise modenhet. Det ser det ut til at Rekdal har skjønt, sier han.

Powered by Labrador CMS