Ledelse

Italiensk–briten Pellegrino Riccardi mener norske ledere må bli ærligere og mer lidenskapelige.

– Mangler lidenskap

Publisert Sist oppdatert

– Norske ledere mangler lidenskap, og må bli både flinkere og ærligere hvis de skal lykkes i fremtiden, hevder italiensk–briten, Pellegrino Riccardi.

Han er ekspert på kultur og kommunikasjon, og har selv bodd i Norge siden 1995.

I sine foredrag utfordrer han deler av den norske kulturen, som han også mener har festet seg i måten vi utøver ledelse på.

– Norske ledere må bli flinkere og ærligere. Først og fremst må de bli flinkere til å vektlegge andres synspunkter, og lidenskapen for jobben savnes sårt, sier Riccardi til Dagens Perspektiv.

– Bra med likhet

Han roser samtidig den norske modellen, med maktbalanse, konsensus, selvmotiverende ansatte, tillit og frihet.

– Dette må nordmenn aldri gi slipp på. Det er unikt. Legg til en dose åpenhet, ærlighet og lidenskap, og man har funnet vinnerformelen, utdyper han.

Ble skjelt ut

For noen år siden ble Pellegrino Riccardi ufrivillig kjendis etter en kronikk, der han kritiserte skolenes opplegg for dugnad før 17. mai. Han mente at for mange deltok, uten klare oppgaver. Folk ble stående å tvinne tommeltotter.

– Men det var viktig at de krysset av, og kunne vise til at de hadde deltatt, sier Riccardi.

Å kritisere noe som har med 17. mai å gjøre, og samtidig stille spørsmål om hva nordmenn egentlig holder på med, fikk begeret til å flyte over for mange. Illsinte kommentarfelt bugnet over av skjellsord: «sytkuk» og «Han er jo Sør–europeer, så da ligger vel latskapen i blodet» var to av Riccardis personlige favoritter.

Firkanta nordmenn

For en som kommer utenfra oppleves nordmenn, svensker, dansker og finner som både firkanta og regelbundne, mener han.

– I Italia er folk mer kommunikative, pragmatiske og lidenskapelige. Skal du finne en parkeringsplass i Napoli, må du inngå en deal. Du finner ikke plasser på den vanlige måten. I Norge må du parkere innenfor boksen – hvis ikke får du bot. I Napoli kan det hende at den rimeligste løsningen er å stå på «Parkering forbundt». Det avhenger av dealen du har forhandlet deg frem til, smiler han.

Han mener dette sier noe om hvordan vi mennesker forholder oss til hverandre, og at dette er elementer som også kan benyttes i ledelse.

– Den kinesiske næringslivslederen Jack Ma fra Ali Baba vil ha mer empati (EQ, journ.anm.) inn i ledelse. Ledere må ha mye IQ, EQ og LQ. L–en i LQ såtr for love. Norske ledere trenger mer av dette. Mer menneskelighet og samhandling må også til – både i formelle og uformelle settinger, forklarer han.

Varmet opp for U2

Selv kom Pellegrino Riccardi for første gang til Norge som rockemusiker. I 1993 varmet bandet hans opp for U2 i Madrid. Samme år traff han sin kone, da han spilte på Quart–festivalen.

– Vi bodde to år i England før kona ville hjem. Jeg hadde min forestilling av hvordan Norge så ut, og stereotypiene bremset meg. Men vi flyttet, og bor her ennå. Med kunnskap har jeg lært at ledelse handler om å utfordre bildene som har satt seg fast i hodet ditt. Du må være både åpen, ærlig og nysgjerrig. Det handler om respekt – det latinske ordet som betyr «se på nytt», forklarer han.

Å ha et globalt tankesett blir stadig viktigere for ledere, enten man vil eller ei, mener han. Tankesettet handler om fleksibilitet, toleranse for ulikhet og tilpasningsdyktighet.

Powered by Labrador CMS