Annonse
Beate Gangås. Går fra PST til Oslo-politiet.  Foto: PST
Navn i uken
Beate Gangås

Den nye mester'n i hovedstaden

Beate Gangås (56) forlater PST og blir toppleder i Oslo-politiet.

Hun kommer fra stillingen som avdelingsdirektør i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og ble nylig utnevnt i statsråd til Oslos 33. politimester for en åremålsperiode på seks år.

Hun overtar jobben etter Hans Sverre Sjøvold som for noen uker siden overtok jobben som PST-sjef.

Gangås blir dermed Oslo-politiets andre kvinnelige toppleder i historien, som strekker seg helt tilbake til 1744. Ingelin Killengreen (1995-2000) var den første.

I Gangås har hovedstaden fått en politimester med solid erfaring fra politietaten og ledererfaring fra flere ledernivåer og virksomheter.

Beate Gangås er 56 år gammel og oppvokst i Asker. Hun var visstnok et ganske bra talent i fotball i sine yngre dager. Hun gjorde det bra på flere aldersbestemte lag, før hun til slutt endte på Askers damelag, der hun spilte en kort periode. I dag bor hun på idylliske Jeløya i Moss.

Gangås er utdannet jurist og kommer fra stillingen som avdelingsdirektør i PST, der hun har ledet etterforsknings- og påtaleavdelingen siden 2014.

Tidligere har hun vært konstituert politimester i Østfold politidistrikt (2011 til 2014) og politimester i Politidirektoratet (2001 til 2005).

Fra 2006 til 2009 var Gangås Likestillings- og diskrimineringsombud – ja, hun var faktisk den aller første i denne ombudsstillingen. Gangås var ansatt i ulike stillinger i Oslo politidistrikt fra 1993 til 2001, blant annet som leder av retts- og påtaleseksjonen og økonomiseksjonen. Hun har dermed god kunnskap om Oslo politidistrikt.

Da jeg så søkerlista, pekte hun seg ut

Gangås har særlig tung erfaring med diskrimineringssaker og hatkriminalitet. I tilligg til jobben som likestillingsombud har hun vært styremedlem i Senter mot etnisk diskriminering samt leder av Interpols gruppe for menneskehandel.

Den siste uken har hun også fått en god del oppmerksomhet i forbindelse med Pride-festivalen som da gikk av stabelen i Oslo. Gangås er homofil, og kunne med et smil uttale at Oslo har fått sin første åpne homofile politimester, ikke landets. Hun har jo selv vært politimester i Østfold.

Sist lørdag gikk den nyutnevnte politimesteren i Pride-parade sammen med en rekke av sine kommende kolleger i Oslo-politiet.

Beate Gangås var den største favoritten til mester-stillingen i Oslo, og ansettelsen er blitt godt mottatt av de ulike aktørene på politifeltet. «Først og fremst vil jeg gratulere med utnevnelsen til en av de viktigste stillingene i norsk politi. Jeg kjenner Gangås som klok og dyktig kvinne», sa for eksempel leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund til Dagens Perspektiv.

Han sa det mange mente: «Da jeg så søkerlista, pekte hun seg ut».

Gangås kjenner godt til sin kommende sjef. I PST har hun flere år jobbet sammenen med tidligere PST-sjef og nå politidirektør, Benedicte Bjørnland.

Beate Gangås starter i sin nye stilling over sommeren, nærmere bestemt 12. august, og konstituert politimester Bjørn Vandvik gjeninntrer da i stillingen som visepolitimester.

kpr@dagensperspektiv.no

Annonse
Annonse