Ledelse

Undersøkelsen viser at kompetansemangelen har nådd sitt høyeste nivå siden 2008, noe som naturligvis er en stor flaskehals for vekst.

IT-ledere sliter med å drive innovasjon og henge med i teknologikappløpet

Talentmangelen i Norge er rekordhøy og gjør at 77 prosent av de norske virksomhetene sliter med å holde tritt med endringene som finner sted.

Publisert Sist oppdatert

Mangel på IT-talenter tvinger virksomhetene til å outsource og hente inn tredjepartsbistand, i tillegg til å forvalte og videreutvikle eksisterende talenter på en enda bedre måte.

Det viser undersøkelsen CIO Survey 2019 fra KPMG og Harvey Nash.

Undersøkelsen viser at kompetansemangelen har nådd sitt høyeste nivå siden 2008, noe som naturligvis er en stor flaskehals for vekst. 77 prosent av de norske IT-lederne sier at dette gjør at virksomheten ikke klarer å holde tritt med endringene.

Syv av ti norske virksomheter sier at outsourcing eller offshoring i dag er en del av strategien deres, og at hovedgrunnene til det er å kunne skalere og styrke IT-organisasjonen.

Samtidig ønsker de å få tilgang til kompetanse som de ikke har internt. Flertallet, 68 prosent, forventer at bruken og investeringene i offshoring og outsourcing vil opprettholdes i 2020.

Outsourcer som aldri før

I Norge er mangelen spesielt stor på områder som forretningsarkitektur (52 prosent), forretningsanalyse (50 prosent), teknisk arkitektur (43 prosent), cybersikkerhet (43 prosent) og big data/analyse (43 prosent).

Mer enn seks av ti forventer at antall IT-hoder vil vokse de neste tre årene, og hele 96 prosent sier de i stor, eller til en viss grad, klarer å beholde de største teknologitalentene i virksomheten.

–Talentmangelen tvinger fortsatt virksomheter til å hente inn ekspertise utenfra og de outsourcer som aldri før, sier Kristine Bolstad, partner og leder for Digital Enterprise i KPMG Norge i en pressemelding.

Fra buzz til å bli realitet

Større budsjetter, høyere lønn og økt jobbsikkerhet gjør at norske IT-ledere er svært fornøyde med tingenes tilstand, men til tross for økte teknologiinvesteringer sliter mange med å drive innovasjon og henge med i teknologikappløpet.

Undersøkelsen antyder at begreper som disrupsjon og digital transformasjon vil gå fra buzz til å bli realitet de neste to–tre årene.

– Endringene selskapene står overfor kommer som følge av digital disrupsjon og teknologier. Teknologi bli stadig viktigere i alle typer virksomheter, og blir fundamentet for både forretningsmodell, den daglige driften og konkurranseevne deres fremover. Det gjør det mulig å komme tettere på kundene og levere bedre produkter og tjenester gjennom neste generasjons prosesser, sier Tom Einar Nyberg, Director og leder for KPMG Lighthouse, fagmiljøet innen datadreven teknologi.

Budsjetthopp

At ny teknologi står bak endringene, finner man igjen både i IT-budsjetter og i hvor mange selskaper som er i ferd med å ta i bruk ny teknologi.

Aldri i tidligere undersøkelsens har så mange IT-direktører svart at IT-budsjettet neste år blir større. 55 prosent av IT-sjefene rapporterer vekst i IT-midlene de har til rådighet, mot 49 prosent fra i fjor.

– Bare en gang tidligere har vi sett et større hopp i antallet IT-direktører som får økte budsjetter år over år. Det var i 2010 da mange bedrifter fortsatt måtte ta igjen tapte IT-investeringer etter finanskrisen. Nå er det flere store og sentrale teknologier som modnes samtidig og skal settes ut i livet, og bedriftene innser at det krever økte IT-investeringer, forklarer Nyberg.

Undersøkelsen viser at mange norske bedrifter er kommet langt i å ta i bruk automatisering og bruk av roboter (51 prosent), kunstig intelligens og maskinlæring (41 prosent) og tingenes internett (IoT) (36 prosent), mens eksempelvis Augmented Reality (AR)/Virtual Reality (VR) (23 prosent) ikke er like utbredt.

Endre forretningsmodellen

Norske og internasjonale IT-ledere har all grunn til å smile. Siden i fjor har både budsjetter og lønninger fortsatt å øke, og virksomhetenes investeringsvilje i ny teknologi som skal bidra til å endre forretningsmodeller, produkter og tjenester vokser raskt.

I Norge sitter 54 prosent av IT-lederne i selskapets ledergruppe, mens 66 prosent sier IT-funksjonen har fått en mer strategisk rolle i virksomheten. 20 prosent av de norske IT-lederne sier de har en egen digitalsjef og 20 prosent sier CIO i dag besitter denne rollen.

Ser man på de norske virksomhetene og IT-lederne er fortsatt hovedfokuset å sikre stabil drift (88 prosent), øke effektivitet i driften (67 prosent), kutte kostnader (60 prosent) og forbedre forretningsprosesser (60 prosent).

Blant de største forskjellene mellom norske og internasjonale IT-prioriteringer finner man fokuset på å skape vekst (29 prosent vs. 40 prosent) og satsningen på forretningsintelligens og analyse (42 prosent vs. 52 prosent).

–Stabil drift og kostnadsfokus er viktig, men for å skape digital fremgang og leve opp til ledelsens forventinger om vekst gjennom disrupsjon, trengs det en proaktiv tilnærming til de mange mulighetene ny teknologi og innovasjon skaper for virksomheten, sier Kristine Bolstad, partner og leder for Digital Enterprise i KPMG Norge.

Når halvparten av de norske IT-lederne (49 prosent) forventer at virksomheten vil transformere kjernevirksomheten gjennom helt nye produkter og tjenester de neste tre årene, må de klare å balansere innovasjon, forretningsutvikling og IT-drift på en god måte.

Powered by Labrador CMS