Ledelse

Illustrasjonsfoto.

Norske toppledere bruker 15 dager på å tjene årslønnen til en vanlig arbeidstaker

15. januar har norske toppsjefer i snitt tjent like mye som de fleste andre gjør i løpet av året.

Publisert Sist oppdatert

Britiske BBC har sammenlignet hvor mange dager direktører i ulike land bruker på å tjene inn det en vanlig arbeidstaker i gjennomsnitt får i årslønn.

Bare noen dager inn i det nye året har toppsjefer verden rundt tjent mer enn hva den gjennomsnittlige arbeidstaker gjør i løpet av et helt år.

Norge er et av det mest likestilte landene når det gjelder forholdet mellom hva toppsjefer tjener og vanlige arbeidstakere. De tjener i snitt 20 ganger mer enn en vanlig årslønn som ligger på rundt 520.000 kroner.

Det tar gjennomsnittstoppsjefen rundt 15 dager (14,6) å tjene det samme som en vanlig arbeidstaker gjør i året.

I fjor gjennomførte Frifagbevegelsen en undersøkelse av de 100 største selskapene i Norge basert på Kapitals liste, og hentet ut lønnsinfo for toppsjefene for 2016. Her kom det frem at norske toppledere i de 100 største selskapene tjente 13 ganger så mye som gjennomsnittslønnen. Det vil si at de har en timelønn på 3431 kroner.

Flere århundrer for å matche

I Sverige tar det derimot tre ganger så kort tid for toppsjefer å tjene det samme som årslønnen til vanlige arbeidstakere. Svenske toppsjefer bruker i snitt 5,5 dager på å inntjene en gjennomsnittslønn på 430.000 kroner.

I Storbritannia hadde britiske toppledere tjent det samme som gjennomsnittsårslønnen allerede 4. januar. En analyse gjennomført av Bloomberg viser lønnsgapet mellom administrerende direktører og arbeidstakere i 22 land.

I USA bruker toppledere mindre enn to dager (1,52) på å inntjene en vanlig arbeidstakers årslønn. Indiske toppsjefer bruker enda kortere tid. Når en tredjedel av arbeidsdagen er ferdig, vil hun eller han ha inntjent det indiske arbeidstakere bruker 365 dager på å gjøre.

«I USA var lønnsgapet mellom vanlig arbeidstakere og toppsjefer åtte ganger høyere i 2016 enn det var i 1980. Den gjennomsnittlige arbeidstaker måtte ha jobbet over tre århundrer for å tjene så mye som en toppsjef gjør på et år. En ansatt på McDonalds måtte ha jobbet 3101 år for å matche årslønnen til en toppsjef,» skriver den amerikanske journalisten Sam Pizzigati.

Gjennomsnittstoppsjefen i USA tjener mer enn 14 millioner dollar i året.

En halv dag i Russland

I Sør Afrika bruker toppsjefene kun tre dager på å tjene det samme som en vanlig arbeidstaker, mens i Kina er antallet dager 2,11. Nigerianske toppsjefer bruker mindre enn fem dager på å tjene en arbeidstakers årslønn.

Russland er et land med stort lønnsgap mellom toppledere og arbeidere. Ifølge Forbes tjener toppsjefer i gjennomsnitt 6,1 millioner dollar i året. Årslønnen til en vanlig arbeider ligger på 8040 dollar. Russiske toppsjefer tjener en vanlig årslønn på en halv arbeidsdag.

Toppsjefer i Brasil har en årlig inntekt på 322.000 dollar, og det tar dem bare åtte dager å tjene en vanlig årslønn. I Mexico tjener toppsjefer i snitt 1,29 millioner dollar, det vil si at det tar dem litt over fire dager å tjene en gjennomsnittlig årslønn.

Powered by Labrador CMS