Ledelse

Rune Bjerke har vært konsernsjef i DnB fra 2007. Den 1.september i år gikk han av, men han jobber fremdeles i banken.

Rune Bjerke inne på toppliste

Harvard Business Review har kåret de 100 sjefene de mener er best i verden i 2019.

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse. Det internasjonale ledelsesmagasinet Harvard Business Review utarbeider årlig rangeringen «The Best-Performing CEOs in the World»; en rangering over de sjefene magasinet mener er best i verden.

Nå er årets rangering sluppet. Det er sjelden det er noen nordmenn inne på denne listen, men i år har Rune Bjerke nådd opp. Han er inne på en 58.plass.

Bjerke ble ansatt som konsernsjef i DnB i 2007, og gikk av 1. september i år. Han har overlatt konsernsjefstillingen til Kjerstin Braathen, men jobber fortsatt i banken.

Bjerke har tidligere uttalt til TDN Direkt at han etter 1. september, i ni måneder frem til han fyller 60, skal jobbe med å følge opp DnBs eierskap i Vipps og forsikringsselskapet Fremtind.

De 10 toppsjefene som topper Harvard Business Reviews kåring i år er:

  1. Jensen Huang, NVIDIA (IT-selskap)

  2. Marc Benioff, Salesforce.com (IT-selskap)

  3. François-Henri Pinault, Kering (Luksusprodukter)

  4. Richard Templeton, Texas Instruments (IT)

  5. Ignacio Galán, Iberdola (El-selskap)

  6. Shantanu Narayen, Adobe (IT-selskap)

  7. Ajay Banga, Mastercard (IT-selskap)

  8. Johan Thijs, KBC (Finans)

  9. Satya Nadella, Microsoft (IT-selskap)

  10. Bernard Arnault, LVMH (Luksusprodukter)

Det startet med dataspill

Om vinneren Jensen Huang, en av gründerne bak selskapet NVIDIA, skriver Harvard Business Review at han startet med å bygge chip som hadde så mye kraft at man kunne lage grafikk til videospill som var kjennetegnet av høy hastighet.

Selskapet ble grunnlagt i 1993. På 2000-tallet var dataspill fremdeles motoren for veksten, men Jensen Huang så flere muligheter. Han så at utviklerne ønsket datamaskiner som kunne utføre mer avanserte kalkulasjoner, hvorpå NVIDIA investerte milliarder i forskning og utvikling for å lage chip som kunne støtte kunstig intelligens-applikasjoner.

Rundt år 2015 dominerte de markedet. Chip fra selskapet er nå å finne i kjøretøy, roboter, droner og massevis av andre høyteknologi-dingser. Fra slutten av 2015 til 2018 ble aksjenes verdi 14-doblet på børsen, ifølge Harvard Business Review.

Måles på mer enn økonomi

Harvard Business Review har utarbeidet en egen metodikk for å kåre de toppsjefene de mener gjør det best. De starter med å plukke selskaper fra den globale indeksen S&P 1200, som ifølge Harvard Business Review innbefatter 70 prosent av kapitalen i aksjemarkedet og inkluderer selskaper fra Nord-Amerika, Europa, Asia, Latin-Amerika og Australia.

Detterer ble toppsjefer som har vært i jobben i mindre enn to år, og sjefer som sluttet før 31.juli 2019 luket ut. Etter dette var gjort hadde de i år igjen 883 toppsjefer fra 876 selskaper i 29 land å velge blant.

Rangeringen er basert på finansielle data som er analysert på tre forskjellige måter, fra toppsjefens første dag på jobb i selskapet til 30. april 2019. I tillegg vurderes sjefene etter indekser som inkluderer parametere for miljø, sosiale forhold, styring og etikk.

Kriteriene bak rangeringen er blitt endret med årene. Tidligere var det i større grad finansielle resultater som ble lagt til grunn. Med årene har de i kåreingen lagt større vekt på langsiktige resultater, samt på ulike former for samfunnsansvar.

Bezos ute av listen

Vektingen av parametere som ikke har med økonomi å gjøre er blitt endret i årenes løp, noe som blant annet har dyttet Amazon-sjef Jeff Bezos ned fra tronen.

Hvis man hadde sett på økonomiske parametere alene, ville Bezos ha toppet listen hvert eneste år siden 2014.

Når han i år ikke er inne på listen, er det fordi Amazon skårer relativt lavt på indekser som handler om andre ting enn økonomi. Dette er indekser som blant annet inkluderer arbeidsforhold, medarbeiderpolicy og datasikkerhet.

Baksaas var med

I 2015 var Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas inne på en syvende plass på Harvard Business Reviews kåring. Han gikk imidlertid av som konsernsjef samme år, og før året var omme var Baksaas helt ute av Telenor.

Han skulle ha vært rådgiver for Telenors styre ut 2016, men sluttet i november 2015 i Telenor på grunn av den betente Vimpelcom-saken, som var da under etterforskning.

I 2013 var Baksaas akkurat inn på listen, på 99.plass.

Powered by Labrador CMS