Ledelse

Rødt-leder Bjørnar Moxnes fremmet onsdag mistillitsforslag mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Stortinget stemmer over Rødts mistillitsforslag mot sosialminister Anniken Hauglie (H) onsdag kveld

Rødt fremmet onsdag sitt mistillitsforslag mot statsråd Anniken Hauglie (H). Bare Rødt har varslet støtte til forslaget, som Stortinget stemmer over onsdag.

Publisert Sist oppdatert

– Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har ikke Stortingets tillit, heter det i Rødt-leder Bjørnar Moxnes' forslag.

Onsdag er det finansdebatt i Stortinget, noe som betyr at avstemningen om mistillitsforslaget trolig vil komme først sent onsdag kveld.

Moxnes har imidlertid ikke klart å få med seg noen andre partier på å kreve Hauglies avgang allerede nå.

Omkvedet blant de øvrige opposisjonspartiene er at det er for tidlig å gå for mistillit, all den tid trygdeskandalen nå undersøkes av både Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité og et uavhengig utvalg.

Rødt mener imidlertid at Hauglies håndtering av skandalen ikke har vært tillitvekkende, og anklager henne samtidig for å unnlate å svare på spørsmål fra opposisjonen og mediene om saken.

– Etter en helhetlig vurdering av statsrådens ansvar og håndtering mener forslagsstiller at Stortinget ikke kan ha tillit til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, skriver Moxnes.

Trygde-skandalen:

  • Siden 2012 har Nav tolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land, feil.

  • Minst 85 personer kan være uriktig dømt for trygdesvindel på grunn av dette, minst 36 til fengsel. Den lengste dommen er på åtte måneder.

  • Minst 2.400 trygdemottakere har urettmessig fått krav om tilbakebetaling. Nav har omgjort 57 feilaktige saker, og det er betalt ut rundt 1 million kroner til folk som har fått urettmessige krav.

  • Riksadvokaten har bedt Nav om å avklare om feilen også gjelder andre trygdeytelser, samt om den gjelder lenger tilbake i tid.

  • Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) har nedsatt et ekspertutvalg som skal granske saken og levere sin rapport innen 1. juni neste år.

  • Også Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité undersøker saken, med utgangspunkt i Hauglies redegjørelse til Stortinget 5. november.

  • Rødt har fremmet mistillit mot Hauglie i saken. Stortinget skal stemme over forslaget onsdag kveld. Det er ikke ventet å få flertall.

Powered by Labrador CMS