Annonse
Foto: Tommy, Istockphoto

6 (u)vaner som kan bremse karrieren din

Lest om ledelse. Vaner og adferd som kanskje har tjent til din hensikt tidligere, kan på et punkt bli det som står i veien for din utvikling som leder.

Det konstaterer Kerry Goyette – konsulent, lederrådgiver og forfatter av boken «The Non-Obvious Guide to Emotional Intelligence» – i et innlegg på sidene til Harvard Business Review (HBR).

Som konsulent har hun observert ymse uvaner i årenes løp.

I innlegget sitt hos HBR lister hun opp vanlige uvaner, og gir råd om hvordan man kan tenke for å forsøke å bli kvitt dem. 

Nedenfor finner du kortversjonen av det Goyette mener er seks vanlige eksempler på vaner som kan virke hemmende på karrieren din. 

 • Du er konfliktsky
  Du unngår vanskelige diskusjoner. Antagelig er det samtidig en vane for å dekke over usikkerhet og feil du har gjort. Men det beste vil ofte være å diskutere utfordringer med folk direkte – ansikt til ansikt.
   
 • Du er impulsiv
  Dette kan handle om følelsesmessige impulser, som sinne og frustrasjon – eller å gå etter en ny og fristende idé uten å vurdere den godt nok. Impulsivitet av denne typen kan føre til at relasjoner ødelegges. Du kan også oppleve at du ikke får støtte når du forsøker å selge inn ideer og prosjekter til folk.
   
 • Du skylder på andre
  Vær obs! Dette er den uvanen Goyette og hennes konsulentkolleger observerer oftest når de kartlegger adferd og årsaker til dårlig evne til problemløsning pluss lite innovasjon. Tenk igjennom det: Tar du ansvar? Eller forsøker du å dytte det over på andre?
   
 • Du insisterer på å ha kontroll
  Hensikten er kanskje å unngå å gjøre feil, men vær klar over at andre kan oppleve deg som rigid, detaljstyrende og lite engasjerende. I verste fall slutter medarbeidere som jobber for kontrollerende ledere å ta initiativ. Kanskje går de også lei, og slutter.
   
 • Du er perfeksjonist
  Vi bør alle gjøre vårt beste, men den som er perfeksjonist glipper ofte på både tidsfrister og muligheter.
   
 • Du higer etter makt
  Er du maktsyk, kan det slå tilbake på deg som leder. I Goyettes fortolkning innbefatter dette blant annet kontroll, mangel på empati, tunnelsyn mot egne mål på bekostning av andre og liten vilje til å inngå kompromisser. Maktsyke folk har en tendens til å se andre mennesker som «midler» for å nå et mål, og de går heller ikke av veien for fremmedgjøre folk.

 

Annonse
Annonse