Ledelse

Hvorfor vil ikke flinke folk ta på seg lederoppgaver?

Det er særlig tre typer risiko som gjør at folk holder seg unna ledelse, viser ny studie.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Både organisasjoner og folk trenger gode ledere, så hvorfor er det så mange flinke folk som vegrer seg for å ta ledelse?

Chen Zhang fra Tsinghua University, Jennifer D. Nahrgang fra University of Iowa og Susan J. Ashford og D. Scott DeRue – begge fra University of Michigan – har gjennomført en rekke studier og intervjuer for å forsøke å finne svar.

Funnene er publisert i Organizational Science, og de fire har også skrevet et innlegg på sidene til Harvard Business Review.

Ifølge forskerne er det særlig tre typer risiko som gjør at folk vegrer seg for å ta på seg lederoppgaver:

  • Risikoen for å ødelegge og svekke relasjoner
    Den første folk vanligvis forteller om, er at de redde for at forholdet til kollegaene vil bli dårligere hvis de selv skal begynne å lede, skriver forskerne. Én forteller at han er redd for å risikere vennskap. En annen er redd for å bli baksnakket. Redselen for at ledelse kan ramme relasjoner er et av de mest konsistente funnene forskerne finner.

  • Risikoen for å ikke bli likt
    En annen vanlig bekymring er at andre kan tenke negativt om den. Det kan handle om frykten for å bli sett på som en «besserwisser», eller kanskje at man er redd for å fremstå som «aggressiv» i gruppa.

  • Risikoen for å få bli holdt ansvarlig hvis noe går galt
    En tredje årsak til at folk vegrer seg for å ta ledelse, er at de frykter at de personlig vil bli holdt ansvarlig hvis gruppa feiler. De frykter blant annet at det kan svekke muligheter til forfremmelse og fremtidige ledermuligheter.

Forskerne har i studiene sine snakket med folk anonymt, og de har gjort en rekke kvantitative og kvalitative studier.

Over 100 voksne personer som er i jobb og over 400 MBA-studenter som deltok i ulike prosjektteam har deltatt i studiene.

Alle tre risikofaktorene ovenfor gikk igjen hos så vel studenter som arbeidstagere og mellomledere.

Alle de tre risikofaktorene gikk igjen hos så vel studenter som arbeidstagere og mellomledere

For å få flere flinke folk til å forsere de barrierene som forhindrer dem fra å ta ledelse, anbefaler forskerne at ledere gjør mer for å støtte underordnede som er redde for risikoen.

Dette er særlig viktig tidlig i karrieren, mener de.

Ledere kan aktivt oppsøke som folk har potensial til å bli ledere når ledermuligheter byr seg, og underveis gi dem offentlig ros for det de bidrar med.

Ledene kan med fordel finne noen mindre prosjekter og oppgaver til å begynne med, slik at folk får mulighet til å trene på ledelse, tipser forskerne.

De finner at folk er mindre villige til å ta den risikoen de tror lederskap medfører hvis større karrieremuligheter står på spill.

Powered by Labrador CMS