Ledelse

Du trenger ikke fortelle sjefen alt du misliker ved jobben du forlater. Det kan påvirke mulighetene for å komme tilbake ved en senere anledning eller referansene du får.

Slik sier du opp jobben

Har du bestemt deg for å slutte? Her er rådene for å få en god avslutning på arbeidsforholdet.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Du har fått ny jobb, og tiden har kommet for å si ifra til den nåværende sjefen din. Hvordan går du fram, og hvordan skriver man egentlig en formell oppsigelse?

Å si opp jobben er noe mange kvier seg for. Det er ikke gøy å fortelle sjefen og kollegaene dine at du forlater arbeidsplassen til fordel for noe annet. Men på samme måte som førsteinntrykk er viktig, er også inntrykket du etterlater deg ved avslutningen på en arbeidsplass viktig.

Her har vi samlet råd og tips om hvordan du sikrer en ryddig avslutning av arbeidsforholdet.

Ansikt til ansikt

«Jobber du på samme sted som sjefen din bør du sette deg ned med henne og si at du har noen nyheter å fortelle», råder konsulentformidlingsselskapet Flexify på sine hjemmesider.

Dette er ikke en beskjed du gir på e-post eller sms. De anbefaler også å ta den praten før du forteller andre kollegaer nyheten, så ikke lederen din får høre det av andre.

Jobber du på samme sted som sjefen din bør du sette deg ned med henne og si at du har nyheter å fortelle

Du trenger ikke begrunne oppsigelsen overfor sjefen. Det er også bedre å peke på de nye utfordringene du gleder deg til framover enn hva som gjør at du forlater den jobben du har, skriver Flexify.

Selv om det er sider ved dagens arbeidsplass som bidrar til at du slutter, kan det være lurt å holde disse for deg selv. Ellers risikerer du å forlate arbeidsplassen som uvenner, noe som kan påvirke mulighetene for å komme tilbake ved en senere anledning eller referansene du får, ifølge selskapet.

Hvordan skrive et oppsigelsesbrev?

Selv om en muntlig oppsigelse er gyldig i seg selv, er det alltid lurt å sende en skriftlig oppsigelse i tillegg, enten i et brev eller en e-post. Det skriver Codex advokat-byrå på sine nettsider arbeidsrettsadvokater.no. Da har man dokumentasjon på at man har sagt opp og når det ble gjort.

Advokatbyrået viser til at det ikke er noen formelle krav til hvordan en oppsigelse utformes. Det eneste du må ha med er ditt navn, navn på arbeidsgiver, dato og signatur. Men de har laget følgende mal for et oppsigelsesbrev:

Mal for oppsigelsesbrev

Arbeidsgivers navn
Virksomhetens adresse
Postnummer og sted
Arbeidstakers navn
Adresse
Postnummer og sted
OPPSIGELSESBREV
Jeg, …, sier med dette opp min stilling som … i ….
I henhold til arbeidsavtalen vil min siste arbeidsdag være den …
(Har du utestående overtid, bonus, ferie mv. kan du skrive kort om det her.)
Jeg vil takke for alt jeg har lært og mulighetene jeg har fått i bedriften.
Sted/dato
Vennlig hilsen
(Signatur)
Fornavn Etternavn

Sjekk arbeidskontrakten

«Før du sender en skriftlig oppsigelse bør du sjekke arbeidskontrakten», skriver Codex. Der finner du opplysninger om oppsigelsesfrister og eventuelle kundeklausuler eller konkurranseklausuler som gjelder når du slutter.

Det kan for eksempel være bestemmelser som begrenser din adgang til å tiltre stilling hos en annen arbeidsgiver eller starte, drive eller delta i annen virksomhet etter arbeidsforholdets opphør.

Før du sender en skriftlig oppsigelse bør du sjekke arbeidskontrakten

Står det ikke noe om oppsigelsesfrist i arbeidskontrakten gjelder i utgangspunktet en gjensidig oppsigelsesfrist på én måned. Men det vanligste er å ha en avtale om tre måneders oppsigelse.

Slutte tidligere?

Noen ganger ønsker man å starte i ny jobb så raskt som mulig.

Som arbeidstaker har man i utgangspunktet plikt til å jobbe ut oppsigelsestiden.

«Dersom du har behov for å bli avløst fra arbeidsforholdet tidligere, er du avhengig av arbeidsgivers aksept for dette», skriver Econa på sine nettsider.

De anbefaler i så fall å rette en forespørsel til arbeidsgiver om å få avslutte arbeidsforholdet tidligere. Ofte vil man kunne komme til enighet om en tidligere sluttdato, mot at man for eksempel er tilgjengelig for spørsmål i en overgangsperiode, ifølge Econa.

I oppsigelsestiden

Den siste perioden før du slutter, bør du bruke til å få oversikt over alle arbeidsoppgaver og klargjøre til at noen kan ta over jobben, anbefaler Flexify.

«Her er det lurt å skrive ned arbeidsoppgavene dine, hvordan du gjør de ulike oppgavene, hvilke kontakter du har og hvilke prosjekter som er viktige å fokusere på», skriver de.

4 tips når du skal slutte

  1. Sjekk arbeidskontrakten. Undersøk hvor lang oppsigelsestid du har og eventuelle klausuler som legger begrensninger på hvor du kan jobbe senere.

  2. Snakk med sjefen din. Fortell lederen din nyheten ansikt til ansikt, om mulig, og gjør det før du forteller det til andre kolleger.

  3. Send skriftlig oppsigelse. Skriv en kort e-post eller brev der du sier opp stillingen og angir hva som blir din siste arbeidsdag.

  4. Ikke brenn alle broer. Du trenger ikke fortelle sjefen om det du misliker ved arbeidsplassen du forlater. Det kan være verdifullt å ta vare på et godt forhold til senere.

Kilder: Flexify, Codex Advokat, Econa

Powered by Labrador CMS