Ledelse

Det kan være lurt å følge godt med på hvilken (tjeneste)pensjon din nye arbeidsgiver tilbyr når du bytter jobb, skriver kronikkforfatter Maiken Furre. Illustrasjonsfoto: Oleh Veres / iStock Photos

ESA gransker økonomisk støtte til Norsk Katapult

EFTAs kontrollorgan ESA har besluttet å innlede en formell gransking av statsstøtte som er blitt gitt under støtteordningen Norsk Katapult.

Publisert Sist oppdatert

ESA overvåker statsstøtte som er gitt av EØS EFTA-statene. Under gjennomgang av støtten som er blitt bevilget i 2018, vurderte ESA deler av støtteordningen Norsk Katapult. Gjennomgangen omfattet materielle eiendeler, som blant annet utstyr, skriver EØS-tilsynet i en pressemelding.

Formålet med Katapult-ordningen er å bistå i etableringen og utviklingen av såkalte katapultsentre. Den er blitt opprettet for å støtte små og mellomstore bedrifter (SMB) med utvikling og lansering av produkter.

Ikke forenlig med EØS-avtalen?

I sin foreløpige vurdering har ESA funnet at en del av støtten, som er gitt som investeringsstøtte for materielle eiendeler til innovasjonsklynger, ikke oppfyller gjeldende vilkår i det alminnelige gruppeunntaket (GBER).

ESA er videre i tvil om den økonomiske støtten er forenlig med EØS-avtalen. Kontrollorganet har derfor besluttet å åpne formell undersøkelsesprosedyre.

– Vi har vært i dialog med ESA om dette siden 2021. Med åpningsbeslutningen fra ESA, har vi stort håp om å finne frem til en god løsning til beste for norsk industri, svarer kommunikasjonsdirektør Preben Sandborg Røe i Siva - selskapet for industrivekst på forespørsel fra Dagens Perspektiv.

Diskusjonen går på hvem som skal eie utstyret i katapult-senteret.

– Det avgjørende for oss har hele tiden vært at utstyret er tilgjengelig for industribedrifter over hele Norge. Nå må våre jurister få sette seg inn i åpningsbeslutningen først, og så skal vi svare. Vi mener å ha gode argumenter i saken, men vil ta dette i dialogen med ESA, sier Sandborg Røe.

Nesten 800 millioner kroner

«Norsk Katapult» ble presentert som et viktig tiltak i industrimeldingen som Solberg-regjeringen Solberg la fram i 2017. Støtteordningen har i årene 2017 til 2022 samlet fått 784 millioner kroner over statsbudsjettet. Det inkluderer 150 millioner kroner til grønn plattformprosjekter og 40 millioner kroner til testfasiliteter i distriktene.

Et sammendrag av avgjørelsen vil bli publisert i «Official Journal of the European Union» og i EØS-tillegget. En offentlig versjon av beslutningen er ennå ikke klar, men vil bli publisert de kommende ukene.

Interesserte parter vil bli invitert til å sende inn kommentarer senest en måned etter publiseringsdato, skriver kommunikasjonssjef Jarle Hetland i EFTA.

Infrastruktur for innovasjon

Norsk Katapult er en ordning som bidrar til etablering og utvikling av katapultsentre – som gjør veien fra konseptstadiet til markedsintroduksjon enklere for norsk industri. Ordningen er etablert for å styrke innovasjonsevnen for små og mellomstore bedrifter over hele landet.

Ambisjonen er å bygge en infrastruktur for innovasjon med 7 til 9 nasjonale katapultsentre på områder av stor verdi for fremtidens industri i Norge.

Selskapet for industrivekst forvalter ordningen på vegne av Nærings- og fiskeridepartementet, og i tett samarbeid med Innovasjon Norge og Forskningsrådet.

Powered by Labrador CMS