Ledelse

Flomkatastrofen i det vestlige Tyskland sommeren 2021 er blant de mest synlige tegnene på at klimaendringene har begynt å gjøre seg gjeldende.

Verdens ledere frykter klimafiasko mest av alt

På en liste med de ti tingene verdens ledere er mest bekymret for, inntar klima-risikoer de tre første plassene. Fem av de 10 risikoene er relatert til klima.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år i januar presenterer World Economic Forum (WEF) sin «Global Risk Report», der et stort knippe toppledere verden over blir spurt om hvilke risikofaktorer de mener vil prege de kommende ti årene. I flere år har «klima» på ulike vis vært en bekymring for verdens ledere. Men aldri har klimarelaterte spørsmål dominert denne listen i så stor grad.

Klimakrisen er utvilsomt den største langsiktige trusselen menneskeheten står overfor, skriver World Economic Forum i årets rapport.

Og selv om de mest dokumenterte risikoene forbundet med svikt i klimatiltak er «fysiske», slikt som en økning i hyppigheten og alvorlighetsgraden av ekstremvær, så er selvsagt verdens ledere også svært opptatt av de økonomiske konsekvensene. Dersom verden ikke klarer å innfri sine klimamål, frykter WEF at det finansielle systemet vil destabiliseres.

 

Nå haster det

Verdens ledere har nå virkelig skjønt at tiden er svært knapp. Innen 2030 skal klimamålene være nådd. Det har verdens politiske ledere selv vedtatt på FNs klimatoppmøter. Men til tross for optimismen etter COP 26 – det siste klimatoppmøtet i Glasgow i desember i fjor − så styrer verden mot 2,4 grader oppvarming, selv om målet er 1,5 grader. De mest optimistiske scenariene sier at vi kanskje kan oppnå 1,8 grader global oppvarming.

Det er mye arbeid som skal gjøres og tiden er knapp, påpeker WEF.

Det er bare åtte år igjen av dette tiåret, og med mindre regjeringer og bedrifter raskt iverksetter konkrete og effektive klimatiltak i løpet av de neste 12-18 månedene, vil det komme et ekstremt press for å haste gjennom handlinger senere i tiåret. Da er det stor sannsynlighet for at verdens land vil oppleve ny politikk og tøffe inngrep i hele økonomien for å overholde tidsfristene, hevdes det i rapporten.

Frykten er at sene og raske politiske endringer vil ifølge WEF gi bedrifter og samfunn liten tid til å tilpasse seg og dermed forårsake dype forstyrrelser. Det vil også bli mindre tid til å utvikle og finansiere nødvendig grønn infrastruktur og teknologi.

I stedet for å oppleve en jevn overgang til en karbonfri verden, risikerer vi en kaotisk overgang, uten styring, heter det i rapporten fra World Economic Forum, som understreker at den aller største risikoen er å ikke handle.

Korona og datasikkerhet

Det er ikke bare klima som får oppmerksomhet i WEFs risikoanalyse. Global Risks Report slippes vanligvis i forkant av det årlige toppmøtet som WEF arrangerer i den sveitsiske skibygda Davos. For andre år på rad er imidlertid WEF-toppmøtet utsatt på grunn av covid-19. Og på kort sikt er viruset er fortsatt den største trusselen i WEFs øyne.

De økonomiske og sosiale konsekvensene av pandemien fortsatt en kritisk trussel mot verden, heter det i WEF-rapporten, som også framhever at ulik tilgang på vaksiner og påfølgende økonomiske ulikheter kan føre til at sosiale og geopolitiske skiller og spenninger vokser i omfang.

Pandemien og økt bruk av hjemmekontor er også en viktig årsak til at digitale trusler er nevnt som et raskt voksende problem i WEF-rapporten.

I tillegg får sosiale forhold stor oppmerksomhet i rapporten. Både pandemi og klimakrise har sore sosiale ringvirkninger som kan skape mangel og knapphet på varer. Økonomisk destabilisering kan i tillegg føre til konkurser, massearbeidsløshet og sosial uro.

Digitale angrep blir mer aggressive og utbredte. Kriminelle har begynt å bruke hardere midler for å gå etter mer sårbare mål. Såkalte malware- og løsepengevirus-angrep har blitt stadig mer utbredt, så også digitale sikkerhetstrusler er en risiko verdens ledere er opptatt av ved inngangen til et nytt år, ifølge World Economic Forum.

Powered by Labrador CMS