Nyheter

NHO-sjef Ole Erik Almlid tror at skatteøkninger kan ha skremt norske bedriftseiere ut av landet. Foto: Terje Pedersen | NTB

Mer enn en tredjedel av norsk verdiskapning har eiere utenfor Norge

I 2021 var utenlandsk eierskap for første gang større enn privat eierskap. Det er målt etter andel av den totale verdiskapningen i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en rapport fra Menon Economics, som har undersøkt eierskap i norsk næringsliv fra 2014 til 2021, skriver Nationen.

NHO, som har bestilt rapporten, insisterer likevel på at norsk eierskap er viktig og utbredt. Norske private eiere sto for majoritetseierskapet i nesten 85 prosent av norske foretak i 2021.

– Overordnet illustrerer dette at privat eierskap er selve ryggraden i norske lokalsamfunn, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid til avisen.

Skremte bedriftseiere?

Almlid tror likevel at skatteøkninger kan ha skremt bedriftseiere, og mener funnene i rapporten kan knyttes til diskusjonen om bedriftseiere som har flyttet til Sveits.

– Forutsigbarhet er viktig, ikke minst for de små- og mellomstore bedriftene. Så brå endringer i skatter og avgifter er veldig uheldig, sier han.

NHO-direktøren sier mer må gjøres for at Norge skal bli et attraktivt sted å skape arbeidsplasser lokalt og sentralt.

– Bedriftene skal betale mye skatt, og det gjør de, men man må passe på at de ikke betaler så mye at det blir kontraproduktiv, mener Almlid.

Powered by Labrador CMS