Arbeidsliv

Prinsipielt skeptisk til «nordsjøturnus» i helsesektoren

Flere steder jobber ansatte i helsesektoren såkalt nordsjøturnus – perioder med lange dager kombinert med lengre perioder fri. Ansatte og arbeidsgivere er fornøyde, men Sykepleierforbundet og andre fagorganisasjoner er likevel lite entusiastiske.

Publisert Sist oppdatert

– Det er fagorganisasjonens rolle å være skeptisk til alternative turnuser sier sykepleierforbundets leder Lisbeth Normann til Dagens Næringsliv. Hun mener turnusbruken i helsesektoren er «ute av kontroll». Sykepleierforbundet har vetorett også i tilfeller hvor arbeidsgivere og ansatte lokalt er enige om en alternative ordninger.

– Vi er skeptiske til om alle de foreslåtte turnusene sikrer pasientsikkerhet og sykepleiernes arbeidsmiljø, sier hun til avisen.

Med «ute av kontroll» sikter hun til de mange ordningene som har basert seg på dobbeltvakter og andre regulære ulovligheter. Men også i situasjoner hvor begge parter lokalt kan være enige bør fagorganisasjonene være skeptiske, sier hun.

– Lokale tillitsvalgte utsettes for press fra pasientbehandlingen, de har lojalitet til arbeidsgiver. Så utsettes de for press lokalt fra kollegene sine. Det kan ikke være sånn at en fagforening bare skal være åpen for fleksibilitet som arbeidsgiver er interessert i uten samtidig å sikre at turnusordningene ivaretar pasientenes sikkerhet, sier hun.

Les også: Foreslår oppmykning

Powered by Labrador CMS