Arbeidsliv

SSB beskylder NHO for svartmaling

Statistisk sentralbyrå (SSB) mener Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) svartmaler situasjonen ved å si at stadig flere står utenfor arbeidslivet. Statistikken viser at det er stikk motsatt, ifølge SSB.

Publisert Sist oppdatert

«Andelen utenfor arbeidslivet har vært sterkt økende de siste årene», skriver NHO i dokumentet «Velferdsfellen» som ble lagt fram onsdag. Men SSB mener NHO tar feil.

Fra 2000 til 2009 økte sysselsettingen i aldersgruppen 25-54 år fra 85,2 prosent til 86 prosent, og i aldersgruppen 55-74 år var økningen fra 42,8 til 49 prosent, opplyser SSBs forskningsleder Roger Bjørnstad til Aftenposten.

– Jeg mener NHO tar feil. Statistikken viser noe annet, sier han.

NHOs president Kristin Skogen Lund er enig i at Norge aldri før har hatt en høyere andel i arbeid. Men samtidig har andelen som går på trygd økt, påpeker hun. Gruppen som tidligere verken var i arbeid eller i trygd er nesten borte, sier hun, men innrømmer at NHOs formulering er upresis.

Hun avviser at NHO svartmaler det norske arbeidsmarkedet.

– Det ønsker vi ikke å gjøre. Vi starter med å si at vi er så fantastisk privilegerte som bor og jobber her, og vi har virkelig forvaltet vårt lodd vel i dette land for å være i den situasjonen. Så må vi bare ikke bli passive og tro at det går av seg selv, sier hun. (©NTB)

Powered by Labrador CMS