Samfunnsansvar

Professro Mark Post med en burger som kanskje kan være med å redde kloden.

Laboratorie-burgeren kan redde matkrisen

Den første laboratorieskapte hamburgeren ble fremstilt av den hollandske professoren Mark Post i 2013. Nå tror han 30.000 kuer kan være nok til å oppfylle verdens behov for kjøtt.

Publisert Sist oppdatert

To år senere arbeider han med å strømlinje produksjonen for å gjøre den billigere og interessant for det kommersielle markedet. Til Mandag Morgen Danmark sier han at kunstig kjøtt eller cultured beef, som han kaller det, vil være på markedet i løpet av fem-seks år. Han tror det vil komme til å erstatte store deler av den konvensjonelle kjøttproduksjonen slik vi kjenner den i dag.

Cultured Beef skapese ved høste muskelceller fra en levende ku. Disse cellene blir så matet med næring slik formerer seg å skaper muskelvev, som er den viktigste komponenten i kjøttet vi spiser. Rent biologisk er det nøyaktig det samme kjøttvevet som kommer fra en ku. Cellene vokser inn i tråder. 20 000 av disse små trådene av kjøtt blir deretter kombinert for å skape en normal hamburger.

Bærekraft

FN organisasjonen Food and Agriculture Organization (FAO) anslår at etterspørselen etter kjøtt kommer til å øke med mer enn to tredjedeler i løpet av de neste 40 årene, hvor dagens produksjonsmetoder ikke er bærekraftig. I nær fremtid mener de at både kjøtt og andre basismatvarer trolig vil bli oppfattet som dyre luksusartikler, takket være den økte etterspørselen etter kjøtt, med mindre vi finner en bærekraftig alternativ.

Husdyr bidrar til global oppvarming gjennom ukontrollert utslipp av metan, en klimagass 20 ganger mer skadelig enn karbondioksid. Økningen i etterspørselen vil derfor øke nivåene av metan, karbondioksid og lystgass og føre til tap av biologisk mangfold.

Professor Post mener at Cultured Beef er et langt mer bærekraftig alternativ for kloden, som vil endre måten vi spiser og tenker mat på.

For utfordringene med å brødfø en stadig mer folkerik klode er betydelige. Det vil, med mindre forskerne klarer å komme opp med bærekraftige alternativer som det til Post, bli knapphet på det meste, inklusive det mest kritiske; drikkevann. Rundt omkring på forskningsinstitusjoner og universiteter drives det nå intens forskning for å finne bærekraftige alternativer. Ett av dem er insekter, som både Norge og EU driver forskning på.

I følge artikkelen i Mandag Morgen er det flere grunner til at vi bør gå fra animalsk kjøtt til biologisk fremstilt kjøtt.

  • Jordens befolkning forventes å stige fra dagens 7,3 milliarder mennesker til 9,6 milliarder i 2050. Samtidig vokser den globale middelklasse i utviklingslandene som føres tikl økt forbruk av typiske "vestlige" råvarer som kjøtt, egg og melk. Den globale etterspørselen på kjøtt vil stige med 70 pct. Frem mot 2050.
  • Kjøttproduksjonen er ineffektiv. Det kreves omkring syv kilo for produsere ett kilo oksekjøtt og fire kilo for å produsere et kilo svinekjøtt. Kunstig kjøtt kan spare rundt 80 prosent av dagens vann,-energi- og arealressurser.
  • Landbruk er en alvorlig klimabelastning. 18 prosent av verdens drivhusgasser stammer fra landbruksdyr. Det er mer enn fra alle former for transport.
  • Kjøttproduksjon krever enorme arealer. Dette har blant annet medført til systematisk nedhugging av regnskog i Latinamerika for å dyrke soja til eksport.
  • Ingen problemer med dyrevelferd.
  • Ingen problemer med overforbruk. Man utsettes heller ikke for antibiotika i produksjonenen, der ellers kan medvirke til udvikling af resistens.

I følge Mandag Morgen spiser en dansk forbruker rundt 88,7 kilo kjøtt i året. Tilsvarende tall for USA er 120 kg og Storbritannia 84 kilo. Til sammenligning er forbruket per kineser knappe 60 kilo, mens inderne nøyer seg med 4,4 kilo.

Powered by Labrador CMS