Næringsliv

Vil degradere 1300 offiserer for å spare lønnskostnader

Forsvaret vil sende 1300 høyere offiserer ned i rang og lønn for å spare penger. Radbrekking av en hel yrkesgruppe, mener Norges Offisersforbund.

Publisert Sist oppdatert

Alt fra majorer til generaler blir fratatt stjerner og striper, mens de må fortsette å gjøre samme jobb, i et forslag forsvarsledelsen skal behandle i løpet av februar. Årsaken er at lønnskostnadene i Forsvaret skal kuttes med 110 millioner kroner, skriver Dagsavisen.

Både hjemlige offiserer og soldater som har tjenestegjort i internasjonale oppdrag, blir rammet. I gjennomsnitt vil hver av de 1.300 offiserene som nedgraderes, få redusert årslønna med 84.615 kroner.

– Dette er en tariffmessig dumping. Befalet blir radbrukket. Mange som har satset på en karriere i Forsvaret, mister nå denne muligheten. I tillegg straffes de hardt økonomisk. Det er ikke akkurat dette man forventer etter mange års innsats for landet, sier leder Egil André Aas i Norges Offisersforbund.

Offiserenes LO-forbund, Befalets Fellesorganisasjon og LO-Stat vurderer å reise arbeidsrettssak dersom forsvarsledelsen beslutter å nedgradere offiserene for å spare lønnskostnader. Aas undersøker om strategien utgjør et brudd på statens hovedtariffavtale.

– Det er lagt opp til at de skal utføre de samme arbeidsoppgavene som tidligere. Det er selvfølgelig uakseptabelt, sier Aas.

Forsvaret hadde ikke anledning til å kommentere saken overfor Dagsavisen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS