Annonse
anne_grete_str_.jpg
Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) møtte ledelsen i Helse Midt-Norge til et årlig foretaksmøte i går. Sykehusstriden i Møre og Romsdal var et av temaene.

Får ikke låne mer til nytt sykehus i Molde

– Jeg støtter Helse Midt-Norges vurdering i denne saken, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Molde, Aukra, Eide, Fræna og Midsund kommuner har gjennom selskapet GassRor tilbudt Helse Midt-Norge 500 millioner kroner til bygging av et nytt sykehus i Molde.

Pengene skulle dels gis som et rentefritt lån og dels ved kjøp av gamle Molde sjukehus' tomt og bygninger.

– For å kunne ta imot tilbudet måtte regjeringen ha endret regelverket som vi styrer etter, sier administrerende direktør Gunnar Bovim i Helse Midt-Norge til NTB.

– Står på viljen

Leder i Molde Ap Sidsel Rykhus mener det hadde vært fullt mulig å få til finansieringsordningen.

– Uansett hva man foreslår, så er svaret nei. Her er det viljen det står på, sier Rykhus.

Saken kunne vært løst ved at GassRor hadde skrevet under slik at lånet kunne tas opp i Norges Bank, ifølge Rykhus.

– Det virker som man allerede har bestemt seg for at det ikke blir noe nytt sykehus i Molde. Nå frykter folk her at vi skal bli sittende med en liten brakke hvor man tar noen blodprøver, sier hun.

Ordfører i Molde Jan Petter Hammerø (H) synes det er merkelig, men ikke overraskende, at forslaget ble stanset.

– Det er tydelig at det er greit med både gaver og kreative løsninger når det gjelder Helse Sør-Øst og Helse Vest. Men det er ikke mulig å få til noe i Helse Midt-Norge, og spesielt ikke når det gjelder bygging av nye Molde sykehus, sier Hammerø.

Senere byggestart

Regjeringen har allerede avvist tilbudet fra investoren Bjørn Rune Gjelsten som ville planlegge, bygge og finansiere et nytt sykehus i Molde, for så å leie det ut til Helse Midt-Norge.

Det er etter det NTB forstår heller ikke grunn til å tro at helseregionen selv vil finne penger i langtidsbudsjettet til raskere bygging av et nytt sykehus i Molde. Dermed ligger anslaget om tidligst byggestart i 2018 fast, seks år etter den opprinnelige planen.

Skulle regjeringen falle ned på at det bør bygges et nytt sykehus for hele Nordmøre og Romsdal – i stedet for å beholde sykehuset i Kristiansund og bygge nytt i Molde – blir byggestarten ytterligere utsatt.

– Løsningen med ett felles sykehus blir om lag 1 milliard kroner dyrere. Da vil det også ta lengre tid enn til 2018 å skaffe til veie tilstrekkelig med egenkapital. Byggestart vil iallfall ikke bli før 2020, dersom forutsetningene forblir de samme som i dag, sier styreleder Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge.

Molde-ordfører Hammerø sier man risikerer at byggestart blir dyttet fram enda lenger, helt fram til 2025.

– Samtidig vil det koste 500 millioner kroner for å holde det gamle sykehuset i Molde gående, sier han.

Aps stortingsrepresentanter fra Møre og Romsdal vil følge opp to-sykehus-løsningen. Det er avgjørende å få på plass en beslutning så snart som mulig, sier Else-May Botten og Tove-Lise Torve til NTB.

– Like regler

Regelverket er slik at staten stiller med lånemidler for inntil 50 prosent av investeringene ved nye sykehusutbygginger, noe regjeringen alt har lovet å gjøre i Nordmøre og Romsdal. Utover dette må helseregionene selv sørge for finansiering.

– Det må være like regler for alle. Men regjeringen har sagt helt klart at vi skal bygge et nytt sykehus i regionen. Om det blir i Molde eller nærmere Kristiansund er ikke klart. Det får vi komme tilbake til, sier helseministeren.

Under det årlige foretaksmøtet hos statsråden tirsdag, ble ledelsen i Helse Midt-Norge bedt om å slå sammen fylkets to lokale helseforetak, Helse Sunnmøre og Helse Nordmøre og Romsdal, innen 1. juli. (©NTB)

 

Annonse
Annonse