Samfunn

Legene i tvil om samhandlingsreformen

Et halvår før samhandlingsreformen skal tre i kraft, er uvissheten og skepsisen stor blant leger landet over.

Publisert Sist oppdatert

– Hvis jeg hadde vært helseminister, hadde jeg vært veldig bekymret, sier Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie.

Samhandlingsreformen var tema på Legeforeningens landsmøte i Oslo torsdag. Leger fra hele landet grep muligheten til å gi uttrykk for sitt syn. Spørsmålene haglet fra salen.

– Planene er på plass for finansiering og struktur, men hvor er innholdet?

– Hvem skal tørre å si at dette er som Keiserens nye klær? Jeg skjønner ikke hva samhandlingsreformen egentlig er.

– Hvordan skal kommunene planlegge hva de skal gjøre når de ikke vet hva spesialisthelsetjenesten skal gjøre?

– Hva med småkommunene? Vil de kunne gi samme tilbud som de store?

– Bør lytte

Stortingsrepresentant Bent Høie sier tilbakemeldingene fra legene gjør inntrykk.

– Det er de som skal gjennomføre reformen, gjøre jobben i praksis. Jeg opplever dem som veldig skeptiske. Helseministeren burde lytte til signalene og prøve ut samhandlingsreformen i noen pilotkommuner, sier Høie til NTB.

Den store helsereformen innebærer at kommunene overtar et større ansvar for innbyggernes helse- og omsorgstjenester. Høie frykter at nytt ansvar og nye oppgaver blir tredd ned over hodet på kommunene.

– Jeg hører et krav om at man ønsker å gjøre ting i riktig rekkefølge. Dette må prøves ut før man eksperimenterer med hele landet, sier han.

– Overdreven frykt

Senterpartiets helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe sier hun selv gjerne skulle sett at ordningen ble prøvd ut i enkelte kommuner først. Men hun understreket at regjeringens plan om innføring i hele landet fra årsskiftet ligger fast.

– Jeg tror det kan være en overdreven frykt rundt dette. Vi må være villig til å satse på kommunene, det er der veksten skal skje, sier Toppe. Hun mener det ville bli vanskelig å innføre en slik reform skrittvis fordi det medfører lovendring. Loven må gjelde for hele landet, påpeker hun.

– Vi skal selvsagt ha en kontinuerlig evaluering av dette og vil ha et kritisk blikk på om det oppstår uheldige konsekvenser, sier hun.

Folk også i uvisse

En undersøkelse Legeforeningen har fått utført viser at det er usikkerhet også blant vanlige folk. Bare 15 prosent tror helsetjenestene blir bedre etter samhandlingsreformen. 34 prosent tror tjenestene blir dårligere, mens 40 prosent tror det ikke blir noen forskjell. Resten av de spurte har ikke gjort seg opp en mening.

– At så mange tror det blir dårligere skyldes muligens at det fremstår som uklart for folk hvilke virkemidler som må til for å nå reformens mål, sier avtroppende president Torunn Janbu i Legeforeningen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS