samfunn

Presser Norge på energi

Norge ligger i Europatoppen med fornybar energi, men EU mener Norge må øke andelen med om lag 10 prosent fra dagens 62 prosent – om Norge skal følge EUs fornybarhetsdirektiv.

Publisert Sist oppdatert

– Norge og Island er i en annen liga når det gjelder fornybar energi, og det krever et annet perspektiv, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Aftenposten, og legger til at EU må ta hensyn til Norges store vannkraftressurser.

Regjeringen mener nivået på fornybar energi er så høyt her i landet fra før at det er vanskelig å øke noe særlig mer. Det er dette kommisjonen ikke godtar. EUs fornybarhetsdirektiv pålegger alle landene i EU/EØS å øke andelen fornybar energi med 5,5 prosent i forhold til 2005-nivå, samt at rike land – som Norge – må øke mer.

– Norge vil bidra ved å løfte et allerede høyt tall hjemme, men også ved at vi bidrar ved å løfte andre land, sier Støre.

Miljøorganisasjonen Bellona mener det er en skam at Norge ikke har forstått at fornybarhetsdirektivet er en dugnad der alle skal bidra etter evne, skriver Aftenposten.

Powered by Labrador CMS