Annonse
jens_stoltenber.jpg

Stoltenberg forsvarte sykehus-nei i Molde

Kraftig regjeringsslitasje, politietterforskning av Senterpartiet, sterk uenighet i viktige saker og elendige meningsmålinger har satt sitt tydelige preg på regjeringen denne høsten.

Men ikke uventet stjal den betente sykehussaken på Nordvestlandet det meste av oppmerksomheten da Jens Stoltenberg oppsummerte det siste halvåret fra regjeringsboligen bak Slottet tirsdag formiddag.

Økonomisk rom

Statsministeren var krystallklar på at helseministeren gjorde det hun skulle da hun slo fast at det ikke var penger til å bygge nytt sykehus i Molde nå.

– Anne-Grete Strøm-Erichsen har gjort det hun skal gjøre. Det har hele veien vært en forutsetning at det skal være økonomisk rom for investeringer før de vedtas. At folk er skuffet over det aksepterer jeg, men det er urimelig å forskjellsbehandle prosjekter, sa Stoltenberg.

Nylig grep helseministeren inn og slo fast at Helse Midt-Norge ikke har økonomi til å bygge et nytt sykehus i Molde før tidligst i 2018. Lokale Ap-politikere raser, det samme gjør lokalsamfunnet og opposisjonen på Stortinget.

– Rasende på Strøm-Erichsen

Men ettersom det allerede er brukt penger på andre sykehus, som St. Olavs hospital og Ålesund sykehus, er det rett og slett ikke penger igjen til sykehus i Molde nå, sa Stoltenberg.

Nærhet og kvalitet

Statsministeren mener det er fullt mulig både å sentralisere sykehusbehandling og å opprettholde lokalsykehusene. Men sykehusene må utføre ulike arbeidsoppgaver. At man skal se på arbeidsdelingen står nedfelt i Soria Moria-erklæringen, men blir ofte glemt, mente han.

Stoltenberg trakk fram flere konkrete eksempler der spesialisering har gitt pasientene bedre behandling, blant annet innenfor kreft, hjerteflimmer og akuttbehandling.

– Jeg forstår at folk ønsker nærhet, men vi er også opptatt av kvalitet. Et godt helsetilbud bestemmes ikke av antall kilometer til behandlingsstedet, sa Stoltenberg.

Han trakk fram episoden fra Sunnmøre 1. desember der en sterkt nedkjølt, ett år gammel gutt i all hast ble fløyet til St. Olavs hospital i Trondheim istedenfor til lokalsykehuset.

– Det reddet trolig livet til gutten.

– Delelinjen viktigst

I et forsøk på å summere opp de viktigste sakene i 2010, er det særlig avtalen med Russland om den omstridte delelinjen i Barentshavet som i historiebøkene vil bli stående som den viktigste, fastslo Stoltenberg.

– Delelinjen den viktigste saken i 2010

Pensjonsreformen er han sikker på vil bli den viktigste politiske hendelsen i 2011. Samtidig mener Stoltenberg at en av de mest spennende sakene i Stortinget neste år er datalagringsdirektivet, der Arbeiderpartiet må ha støtte fra Høyre, ettersom både SV og Sp har tatt dissens i saken. Alle øvrige partier på Stortinget sier også nei.

En til tider småhektisk Stoltenberg rakk å kommentere alt fra landets økonomi og WikiLeaks til Kinas betente forhold til Norge. Til slutt avsluttet han seansen med å nekte å svare på TV 2s spørsmål om hva han synes om langrennsstjernen Petter Northugs oppførsel utenfor skisporet.

– Det er en fordel for landet at jeg konsentrerer meg om politikk, humret Stoltenberg før han ønsket alle en god jul. (©NTB)

 

Annonse
Annonse