Samfunn

Ap og partileder Jonas Gahr Støre etterlyser en skikkelig evaluering av regjeringens Avbyråkratisering- og effektivitetsreform. Offentlig sektor er noe annet enn en produksjonsbedrift, påpeker Støre.

Støre: – Det er det som skjer når man bruker ostehøvel

Publisert Sist oppdatert

– Dagens Perspektiv sin undersøkelse pirker borti hva som skjer når man kutter flatt med ostehøvel og ikke evaluerer underveis, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Støre og Arbeiderpartiet har etterlyst en evaluering av ABE-reformen fra regjeringen, men den har foreløpig uteblitt.

– Det er forståelig at man ikke kunne evaluere en reform første eller andre året, men nå har denne fått virke i seks år, sier Støre, som mistenker at regjeringen unngår evaluering fordi den da vil finne at kuttene går ut over etatenes kjernevirksomhet.

– Den senere tid har min mistanke om årsaken til at regjeringen ikke ønsker å evaluere ABE-reformen blitt styrket, sier Støre, som mener svarene Dagens Perspektiv har fått på sin spørreundersøkelse styrker denne mistanken.

Støre mistenker at regjeringen ikke ønsker en evaluering fordi den vil vise at ABE-reformen går ut over etatenes kjernevirksomhet og dermed deres samfunnsoppdrag.

– Det er på tide med en skikkelig evaluering av ABE-reformen, sier Ap-lederen.

Hadde det vært mulig å kutte 0,5 prosent fett hvert år, hadde jo det vært fint. Men offentlig sektor er noe annet enn en produksjonsbedrift

Umulig å bare kutte fett

– Hadde det vært mulig å kutte 0,5 prosent fett hvert år, hadde jo det vært fint. Men offentlig sektor er noe annet enn en produksjonsbedrift. Ta kriminalomsorgen. Den eneste måten de kan kutte på er i å redusere antall ansatte, sier Støre.

Hans poeng er at slike kutt vil bety færre fengselsbetjenter, at fanger må låses inn på cella tidligere på kvelden og at de mister tilbud som kan gi dem en bedre start på livet utenfor murene.

– Husk at disse fangene skal ut igjen og bli noens nabo, noens kollega.

Jonas Gahr Støre mener at tankegangen rundt New Public Management har ført med seg en markedstenkning der man tror at de samme prinsippene gjelder uansett hva en virksomhet skal levere. Men mange av de velferdstjenestene det offentlige leverer kan ikke måles på samme måte som i en produksjonsbedrift, mener Ap-lederen.

– Jeg er tilhenger av en kultur og forventning om tydelige prioriteringer også i offentlig sektor, understreker Støre.

– At man kutter der man ser at ressursene er for mange og at man effektiviserer gjennom redusert virksomhet.

– Betyr det at ABE-reformen skal vrakes dersom dere vinner valget i 2021?

– Ja. Men vi vil forvente effektivitet fra statsforvaltningen. Og vi vil prioritere oppgaver opp og ned. Men flate kutt på 1,7 milliarder hvert år vil vi ikke ha, sier Støre.

Tillitsreform

– Du har tatt til orde for en såkalt tillitsreform i det offentlige, med mindre måling og færre målsettinger. Er det ikke da fare for at pendelen vil svinge og pengebruken øke?

– Godt spørsmål. Men det kommer an på hvordan du gjør dette, ser Støre. Han bruker sykehusene som eksempel på hva han mener.

Det er to ytterpunkter i måten sykehusene kan finansieres på. Den ene er at all behandling har en fast pris, og at sykehusene prioriterer kun etter kostnader og inntekter.

– Sånn kan vi ikke ha det, sier Støre.

Det andre ytterpunktet er 100 prosent rammeoverføringer. Sykehusene får x antall milliarder i året, og et «gjør så godt du kan» med på kjøpet.

– Det går heller ikke, påpeker Støre. – En regjering må stille krav å ha klare forventninger til hva et sykehus skal levere, sier han.

Støres anliggende er at de sykehusansatte, eller andre ansatte innen offentlig velferd, bruker alt for mye tid på rapportering, dokumentasjon og oppnåelse av målsettinger som er fjernt fra egen arbeidshverdag.

– Jeg treffer stadig folk som jobber i den offentlige kjernen av velferdsstaten. De sier de opplever seg selv mer og mer som produksjonsmedarbeidere og ikke som fagfolk.

– Norge har gode forutsetninger til å ha verdens beste offentlige sektor Men da må vi stole mer på de som står i stormen og la flere avgjørelser bli tatt nær folk.

I en kronikk i Dagsavisen nylig skriver Støre at utviklingen må snus:

«Under skiftende regjeringer har det å styre etter mål blitt til en detaljert målstyring som ikke tjener noen. Den utviklingen må snus. Derfor inviterer jeg arbeidstakerorganisasjonene og organisasjoner som representerer brukerne – de som har skoene på – til et samarbeid frem mot 2021, der vi fyller ‘tillitsreform’ med konkret innhold».

Jonas Gahr Støre forteller at han har fått veldig mye positiv tilbakemelding fra ansatte i offentlig sektor om sine tanker om en tillitsreform.

– Vi har ikke noen klar oppskrift på hvordan dette skal bli ennå, men det er helt klart behov for en endring, sier Ap-lederen.

Powered by Labrador CMS