Nyskaping

Offshore vind snart like billig som kull

Prisen på fornybar kraft fortsetter å falle. Nå kan det se ut til at offshore-vindkraft har nådd en ny milepæl. Utbyggingskostnadene har falt med 45 prosent de siste fem årene.

Publisert Sist oppdatert

Mens utbyggingskostnadene falt med 45 prosent de siste fem årene, er reduksjonen på hele 22 prosent bare det siste året.

– Hvis feltet er stort nok og har godt med vind i høy hastighet, tror jeg det er mulig å bygge offshore-vindkraft til samme pris som nye kullkraftverk, sier Henrik Poulsen, konsernsjef i DONG Energy til Bloomberg.

Nå ligger snittprisen på 126 dollar per megawatt/time (MW/h) for utbygget offshore vindkapasitet. Til sammenligning koster det 155 dollar per MW/h for nye atomkraftprosjekter.

Fortsatt er det et stykke ned til kullkraften som koster i snitt 88 dollar per MW/h å bygge ut. Men utbyggingskostnadene på vindkraft er forventet å fortsette å falle, i hvert fall ned mot 100 dollar per MW/h i kapasitet.

Bloomberg melder at i en kommende auksjon i Tyskland hvor utbyggingsselskaper underbyr hverandre i hvem som kan tilby den billigste kraften fra et vindfelt, en konkurranse som tar høyde for både utbyggingskostnader og drifstkostnader, kan strømprisen fra vind komme til å sette nye rekorder.

For tiden er rekorden 60 euro per MW/h, som tilsvarer 55 øre per KW/h. Det er fortsatt høyere enn hva nordmenn er vant til å betale for vannkraften sin, og også høyere enn systemprisen i Norden, som denne uken ligger på rundt 31 euro per MW/h, men avstanden blir stadig mindre.

Stakraft fortsetter å åpne vindparker

Fredag åpnet Statkraft sin tredje vindpark i Skottland. Dermed har selskapet 13 vindparker totalt.

Parken som er landbasert, har 11 vindmøller og en samlet installert effekt på 36 MW. Operativ vil den produsere 110 GWh i året som er nok til å dekke strømforbruket til 23.000 britiske husstander.

Powered by Labrador CMS