Nyskaping

Mesteparten av biodrivstoffet kommer fra palmeolje. Kun 0,4 prosent kom fra skogsavfall.

Bruk av biodrivstoff fortsetter å øke

Palmeolje fortsatt mest brukt.

Publisert Sist oppdatert

Omsetningen av biodrivstoff fortsatte å øke i fjor. Det ble brukt langt mer biodrivstoff produsert av avfall og rester (avansert) i 2017 sammenliknet med året før, men palmeolje var det mest brukte råstoffet.

Det melder Miljødirektoratet.

Det ble brukt 659 millioner liter biodrivstoff til veitrafikk i 2017, mot 423 millioner liter året før. Det er en økning på 56 prosent.

Økningen i biodrivstoff fra 2016 til 2017 tilsvarer en reduksjon i norske klimagassutslipp, estimert til 600 000 tonn CO2-ekvivalenter, det vil si en reduksjon på i overkant av én prosent av de norske klimagassutslippene.

— Biodrivstoff produsert på riktig måte, er en del av løsningen for å redusere klimagassutslippene fra transport, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Omsetter langt mer enn kravet

Til sammen ble det omsatt 4,2 milliarder liter drivstoff i Norge i fjor, hvor andelen flytende biodrivstoff utgjorde 18,8 prosent.

Det betyr at det ble omsatt langt mer biodrivstoff i Norge enn minimumskravet i 2017. Stortingets mål om 20 prosent biodrivstoff i 2020 er allerede nesten innfridd.

I 2017 var kravet til innblanding av flytende biodrivstoff 7,25 prosent. I 2018 er kravet økt til 10 prosent.

Tilfredsstiller bærekraftskriterier

For biodrivstoff som omsettes innenfor omsetningskravet på 7,25 prosent, må omsetterne dokumentere at dette gir tilstrekkelig reduksjon i klimagassutslipp og er framstilt i henhold til EUs bærekraftskriterier.

Biodrivstoffet som ble brukt i fjor, hadde i snitt 65 prosent lavere livsløpsutslipp av klimagasser enn fossil bensin og diesel.

Biodrivstoff som selges over omsetningskravet, utgjorde cirka 500 millioner liter av det totale biodrivstoffsalget i 2017. Dette biodrivstoffet er unntatt veibruksavgift og er ikke omfattet av bærekraftskriteriene. Bransjen har likevel dokumentert at nesten alt omsatt biodrivstoff overholder bærekraftskriteriene.

Palmeolje var det mest brukte råstoffet i 2017 og omsetningen var på 317 millioner liter, dvs. nesten halvparten av alt biodrivstoffet.

Powered by Labrador CMS