Nyskaping

EU-kommisjonær for digital økonomi og samfunn, Mariya Gabriel, tror blokkjeder vil understøtte alle offentlige tjenester.

Norge og EU skal samarbeide om blokkjede-teknologi

EU-kommisjonen vil investere 300 millioner i blokkjede-prosjekter frem mot 2020.

Publisert Sist oppdatert

EU-kommisjonens såkalte digitaldag for 2018 har ført flere av medlemslandene og Norge sammen om den videre utviklingen av blokkjede-teknologi.

EU-kommisjonen anslår samtidig at den vil investere 300 millioner euro, 2,9 milliarder kroner, i blokkjede-prosjekter i Europa frem mot 2020.

Avtalen ble signert av statssekretær i samferdselsdepartementet, Tommy Skjervold.

Det er ventet at blokkjeder skal kunne brukes på alle digitale områder hvor det er bruk for sikker oversikt over transaksjoner.

Blokkjede i offentlige tjenester

I første omgang er det finansbransjen som har kastet seg over mulighetene, men andre applikasjoner er også mulig, som for eksempel for varelagre eller kontraktsbehandling. Enkelte har også sett for seg muligheter i media eller for offentlige tjenester.

I det som nå blir hetende det Europeiske bokkjede-partnerskapet er målet at landene skal kunne utveksle erfaringer og ekspertise, og jobbe sammen for å få ut løsninger som vil fungere i hele Europa på tvers av grensene.

– I fremtiden vil alle offentlige tjenester bruke blokkjeder. Dette er en stor mulighet for Europa til å tenke gjennom oppbygningen av informasjonssystemene sine på ny, uttalte EU-kommisjonær for digital økonomi og samfunn, Mariya Gabriel.

Løser regulatorisk floke

Flere eksperter på personvern har uttalt at EUs personvernforordning, GDPR, kunne stoppe bruken av bokkjeder, fordi teknologien slik den er konstruert ikke åpner for sletting av data. Faktisk er det at man ikke skal kunne tukle med loggen i etterkant det viktigste poenget med blokkjeder.

Partnernskapet skal nå arbeide for å skape et miljø for bruk av bokkjede som er i tråd med europeisk lovgivning.

EU-kommisjonen har tidligere i år lansert EU blockchain Observatory and Forum som har til ambisjon å bli et viktig bibliotek for bruken av blokkjede-teknologi.

Blokkjede

Digital valuta, som for eksempel Bitcoin, trenger et system som holder oversikten over transaksjonene som utføres med valutaen for at brukerne skal ha tillit til den. Dette systemet kalles blockchain, blokkjede.

Blokkjede kan sammenlignes med en hovedbok innen regnskap der alle transaksjoner sirlig føres inn før de posteres. En viktig forskjell er at blokkjede er en distribuert database som lever på nettet uavhengig en enkelt aktør, og at hver blokk i kjeden henger sammen med den forrige blokken i kjeden. Dette systemet gjør det umulig å endre en oppføring i ettertid som bidrar til systemets sikkerhet.

Powered by Labrador CMS