Samfunn

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, frykter tøffe Brexit-forhandlinger.

Advarer mot svært vanskelige forhandlinger

Sveriges statsminister Stefan Löfven frykter både Brexit-forhandlingene og at døren for EU-forhandlinger til Tyrkia blir stengt.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med torsdagens EU-toppmøte i Brüssel skal medlemslandenes stats- og regjeringssjefer for første gangen formelt diskutere Brexit. Blant annet skal det tas opp praktiske spørsmål om hvordan uttredelsesforhandlingene skal skje, skriver Europaportalen.

Sveriges statsminister Stefan Löfven ga en redegjørselse onsdag i Riksdagens EU-nemd, der han gikk igjennom regjeringens utgangsfpunkt før forhandlingene:

– Vi vil se et så bra forhold med Storbritannia som mulig. For det andre, og det kanskje aller viktigste, vil vi fortsatt ha et sammensveiset og velfungerende EU. Derfor kan vi ikke tillate at Storbritannia for en avtale der de kan skumme fløten. For det tredje, vil vi holde den svenske EU-avgiften nede, uttalte Löfven.

Han frykter at forhandlingene kommer til å bli «svært kompleksa», men at de ikke må få «klemt ut energien av EU».

Ikke steng døren til Tyrkia

Også migrasjonsspørsmålet står på dagsordenen, og EUs flyktningavtale med Tyrkia skal håndteres. Noen Riksdagsrepresentanter krevde at EUs medlemskapsforhandlinger med Tyrkia må avbrytes, slik som Østerrike krevde tidligere i uken.

Löfven mener dette synet er lite gjennomtenkt.

– Det er ikke veien å gå: å stenge døren, sa han, og pekte på risikoen ved at visse EU-land vegrer seg for å oppfylle forhandlingene, dersom de legges på is. Han mener likevel at utviklingen i Tyrkia går i gal retning, og at det «finnes en grense», skriver nettstedet.

Powered by Labrador CMS